Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Европа минава на военни релси в енергетиката и трябва го направи и в отбраната

Велизар Шаламанов, бивш зам.-министър на отбраната, в "Светът е бизнес", 15.09.2022

21:12 | 15 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Украйна взе инициативата във войната и това предполага различна бойна техника. Шансовете за преговори стават все по-малки. Използването на ядрени оръжия е малко вероятно, но би разрушило цялата система за сигурност на света. Това каза Велизар Шаламанов, бивш зам.-министър на отбраната, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Най-големият риск за мен остава руски провокации на ядрени електроцентрали в Украйна".

Украйна взе инициативата и това е много важно в една война. Показва, че има добро разузнаване и контраразузнаване. Освен това подкрепата на света към Украйна се консолидира. Но не бива да се забравя, че настъплението е много по-различно от отбраната и се нуждае от различна бойна техника, за да бъде развит успехът, каза гостът. "Но и при най-доброто развитие на ситуацията, ще е нужно време, защото за шест месеца (плюс началния изненадващ момент) Русия е овладала доста голяма територия на Украйна".

На въпроса каква е целта на Украйна, за да искат далекобойни оръжия от САЩ, гостът каза, че те са "нужни, защото действията вече са далекоманеврени и трябва огънят да може да се пренася от един район в друг". "Явно е, че след настъплението в Харков и Донбас ще има настъпления и в други райони. Освен това, особено в Херсонска и Запорожка област, тилът на Русия е Крим и трябва да има възможност за поразяване на обекти в Крим, особено ако успеят да прекъснат логистичните канали през Донбас към тези войски". 

"Войната не може да бъде пренесена в сферата на ядрен сблъсък без това да разруши цялата система за сигурност на света и това е въпрос на Великите сили. Използването на ядрени сили, според мен, е много малко вероятно". 

Вероятността за преговори е все по-малка, защото Украйна показа, че има значителни сили да изтласка руските войски и при продължаващите санкции и отславането на военните сили, включително и на човешкия фактор, най-сигурният начин да се възстановят международнопризнатите граници на Украйна е с военна сила, подчерта Шаламанов. 

Най-големият риск за мен остава руски провокации на ядрени електроцентрали в Украйна, заяви гостът. 

Във връзка с изказването на американски генерал, че вижда сериозен шанс Русия да се разпадне, защото има много националности в Руската федерация, а това би довело до много сериозна геополитическа криза, гостът коментира, че такъв риск има и не трябва да се подценява.  

Плановете за развитие на сигурността на Черноморския регион, според събеседника, включват изнесен център за координирани действия за отбрана, като "можем да очакваме развитие на капацитет и нови технологии". 

"Тук е много важно България да се пребори с три критерия. Първо, да ни имат доверие. Второ - да се преборим с корупцията, включително в отбранителните доставки. И трето - да имаме хора, които са мотивирани и ще са част от една нова армия, а няма да стискат в ръцете си старото руско оръжие от преди 30 години". 

Европа минава на военни релси в областта на енергетиката и трябва да направи същото и в сферата на отбраната, защото едно радикално превъоръжаване изисква такъв тип планиране, каза Велизар Шаламанов. "Именно за това и в България ние предложихме да се създаде инвестиционен фонд за превъоръжаване и трансформиране на отбранителната индустрия, за да се осигури възможност за дългосрочно и ударно в началото финансиране на превъоръжаването, за да не бъде проблем за фиска и финансовата стабилност. Ако това се реши на европейско ниво, ще бъде много добър стимул за този тип разходи. Не на последно място, този тип разходи води до технологично обновление и до повишаване на конкурентоспособността и тази стратегическа автономност, за която се говори в Европа". 

Във вразка с най-вероятните сценарии за изход от военния конфликт между Русия и Украйна гостът каза, че вероятността Русия да спечели войната е нулева, а да капитулира - под 10%, като най-вероятно е руските войски да бъдат изтласкани с военна сила до границата, включително и от Крим, но това ще отнеме поне няколко години. "Единственият начин това да бъде ускорено, е засилване на санкициите срещу Русия и на военната помощ за Украйна".

"Трябва да сме готови за поне няколко години война, последвана от десетки години изолация на Русия, тъй като без тя да капитулира, няма как да бъде реинтегрирана. Тя бе част от много съвместни проекти на ЕС и НАТО, но избра пътя на войната". 

По думите на Шаламанов, дори и Путин да бъде свален от власт, няма шанс в Русия да има управление, на което да се има доверие и което да може да гарантира устойчива демокрация, на която да може да бъде протегната ръка, така, както се случи след Втората световна война. "Нов План Маршал за Русия е невъзможен в обозримо бъдеще. По-скоро ще има санкции и пълна изолация на Русия от свободния свят".  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.