Икономиката на Китай се подготвя за нови сътресения с новата вълна на Covid

Данните от ноември показаха, че основните двигатели на растежа на Китай отслабват

16:55 | 15 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическата активност на Китай отслабна през ноември, преди правителството внезапно да се откаже от своята политика за нулев Covid, като скокът на инфекциите през следващите месеци вероятно ще предизвика още сътресения и ще накара политиците да увеличат стимулите.

Ключови данни, публикувани в четвъртък, показаха, че бизнес и потребителската активност са спаднали до най-слабите си нива след блокирането в Шанхай през пролетта. Продажбите на дребно и продажбите на жилища намаляха, докато индустриалното производство и инвестициите рязко се забавиха. Безработицата нарасна, особено за най-уязвимите работници в страната.

Внезапното изоставяне на правителството на дългогодишната му стратегия за нулев Covid направи перспективите пред икономиката много несигурни, тъй като фабриките се подготвят за прекъсвания и недостигът на работна ръка нараства. Данните вече предполагат допълнително забавяне на активността в Пекин и други места този месец, тъй като инфекциите се разпространяват широко.

„Данните за ноември бяха много под консенсуса, сочейки влошаващо се забавяне“, което ще продължи този месец, пише в бележка Лу Тин, главен икономист за Китай в Nomura Holdings Inc. „Нарастващите Covid инфекции ще компенсират част от положителното въздействие на облекчаването в близко бъдеще“, написа той, добавяйки, че „пътят към пълно повторно отваряне може все още да е болезнен и неравен“.

Отмяната на много от мерките за Covid ще позволи на жителите да се движат свободно, а магазините, фабриките и ресторантите да останат отворени без страх от внезапно блокиране. Въпреки това, тъй като има вероятност вирусът да помете страната, която е до голяма степен неподготвена за масовите заболявания и смъртни случаи, които биха могли да възникнат, страхът от инфекция вероятно ще държи хората затворени в домовете им и ще натежи върху икономическата активност.

Основни показатели, публикувани от Националното статистическо бюро

През ноември

     Индустриалното производство нарасна с 2,2% на годишна база
     Продажбите на дребно паднаха с 5,9%
     Нивото на безработица се повиши до 5,7%
     Цените на новите жилища паднаха с 0,25% спрямо октомври, спад за 15-ти месец

За първите 11 месеца на годината

     Ръстът на инвестициите в дълготрайни активи се забавя до 5,3%
     Инвестициите в имоти паднаха с 9,8%; продажбите на жилищни имоти са спаднали с 28,4%

Данните предполагат, че ръстът на брутния вътрешен продукт може да бъде по-слаб през четвъртото тримесечие от първоначалните прогнози на икономистите и вероятно ще остане слаб през следващата година. Средната оценка в проучване на Bloomberg е растежът да се забави до едва 3,2% тази година, най-слабият темп от 70-те години на миналия век, като изключим пандемичния спад през 2020 г.

Някои икономисти вдигнаха своите прогнози за растеж за следващата година поради очакването, че повторното отваряне на Китай ще увеличи разходите на потребителите и бизнеса през втората половина на годината и правителството вероятно ще добави повече стимули. Очаква се растежът да се възстанови до 4,8% през следващата година, според икономисти, анкетирани от Bloomberg. След публикуването на данните икономистите от Goldman Sachs Group Inc. намалиха перспективите си за растеж на БВП тази година до 2,6% и повишиха тази за растеж през 2023 г. до 5,2%.

Висшите лидери на Китай вече сигнализираха, че фокусът през следващата година ще бъде върху икономическия растеж, а не върху контролирането на случаите на Covid, което предполага, че може да има повече фискални и парични действия. Очаква се официални лица да се срещнат в четвъртък на Централната икономическа работна конференция, за да обсъдят икономическите цели за следващата година, включително целта за БВП.

Помощ от централната банка

Преди тази среща Народната банка на Китай (PBOC) в четвъртък изпомпа повече пари от предвиденото в банковата система при месечната си ликвидна операция, за да помогне за облекчаване на напрежението на паричните пазари на фона на разпродажба на облигации.

„Слабите данни за дейността предполагат, че политиката трябва да бъде смекчена допълнително, за да се съживи инерцията на растежа“, каза Джоу Хао, главен икономист в Guotai Junan International Holdings. Той очаква PBOC да намали лихвения процент по едногодишните заеми с 10 базисни пункта през първото тримесечие на 2023 г.

Китайският бенчмарк CSI 300 Index на акциите затвори с 0,1% по-ниско, докато акциите в Азия като цяло се понижиха. Доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши с 1 базисен пункт до 2,9%. Юанът отслабна с 0,1% до 6,9616 за долар на оншорния пазар.

Търговия на дребно

Продажбите на жилища са спаднали с 31% спрямо година по-рано, влошавайки се от спад от 23% през октомври, според изчисления на Bloomberg, базирани на официални данни, знак за влошаване на пазара на имоти въпреки неотдавнашната политическа подкрепа. Цените на новите и втора употреба жилища паднаха миналия месец спрямо октомври, продажбите на строителни и декоративни материали се сринаха с 10% на годишна база, докато инвестициите в имоти се свиха с почти 20%, според изчисления на Bloomberg.

Продажбите на автомобили, основен компонент на продажбите на дребно и рядък ярък момент тази година, паднаха с 4,2% през ноември спрямо преди година, първият спад от шест месеца. Производството на автомобили е намаляло за първи път от май, спадайки с 9,9% миналия месец спрямо година по-рано, показват данните на NBS.

Перспективата за сектора остава несигурна, тъй като нарастващите Covid инфекции заплашват да нарушат фабричното производство и да ограничат продажбите. Предвижда се държавните субсидии за електрически превозни средства също да спрат в края на този месец.

"Бързото връщане на ограниченията на Covid в крайна сметка ще подкрепи възстановяването на дейността. Но незабавните шокове от разширяващите се огнища на зараза означават, че пътят ще бъде изключително неравен през следващите месеци. Бързото нарастване на случаите доведе до широко разпространено затваряне вкъщи поради заболяване или за избягване на заразяване с Covid. Смущенията в производството и потреблението са неизбежни. Виждаме малка перспектива за облекчение поне докато броят на случаите достигне пика", пише Bloomberg Economics.

Избухванията на Covid ограничиха потребителските разходи миналия месец, като продажбите на дрехи, обувки, текстилни продукти, домакински уреди и комуникационни уреди намаляват с двуцифрено число. Разходите за ресторанти са намалели с 8,4% на годишна база, като храненето в ресторантите е ограничено на някои места.

Вътрешната икономика отслабва точно както глобалното търсене на китайски стоки също започва да спада. Износът се сви с почти 9% миналия месец, най-големият спад от февруари 2020 г. — идва в момент, когато доставките обикновено нарастват силно преди коледния празничен сезон.

„Глобалната среда става все по-мрачна и сложна, а основата за възстановяване на местната икономика не е солидна“, каза Националното статистическо бюро.

Тъй като Китай е изправен пред първата вълна от инфекции след премахването на ограниченията, „ситуацията няма да се подобри през декември“, каза Реймънд Юнг, главен икономист за Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Възстановяването след блокирането в Шанхай в третото тримесечие беше краткотрайно. Ръстът на БВП през четвъртото тримесечие едва ли ще достигне 3%.“

Ще бъде по-трудно да се проследи ефектът от епидемията върху икономиката през следващите месеци. NBS ще публикува данни за декември следващия месец, но след това няма да публикува нищо друго до март, когато обяви комбинираните данни за януари-февруари.