Китай се подготвя за "мащабна" епидемия от Covid при по-бързо повторно отваряне

Настоящият способ контрастира с постепенните подходи в много по-малки и по-развити страни като Сингапур и Нова Зеландия, които се отвориха поетапно

18:46 | 13 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай предупреждава, че е изправен пред рязък скок на случаите на Covid, тъй като страната бързо премахва мерките за контрол на пандемията и възприема по-бързо повторно отваряне, отколкото някои експерти очакваха.

Внезапното отдалечаване от политиката на нулев Covid остави много хора объркани и скокът на инфекциите е „със сигурност неизбежен“, пише Джан Уенхонг, един от най-висшите съветници по Covid в Китай, в мнение, публикувано от Caixin във вторник. Страната вероятно ще види голям първоначален пик, последван от значително по-слаби втора и трета вълна, пише той, цитирайки опита на други страни.

Коментарите идват, след като Китай премахна почти всичките си вътрешни мерки за ограничаване на вирусите миналата седмица, във внезапен обрат, който оставя само строг граничен контрол като последна следа от политиката на нулев Covid, която изолира страната в продължение на три години.

Бързото повторно отваряне изненада много наблюдатели в Китай и предизвика опасения, че втората по големина икономика в света е изправена пред труден път, тъй като властите не са въвели мерки за справяне с неизбежния натиск върху здравната система, който идва от нарастващите инфекции и смъртни случаи, особено сред недостатъчно ваксинираните възрастни хора в огромната нация.

„Ако по-голямата част от хората се заразят само в рамките на няколко месеца, медицинската система ще бъде видимо засегната“, пише Джан в статията, която е публикувана и в акаунта в WeChat на болница "Хуашан" в Шанхай, където той е ръководител на отделението по инфекциозни заболявания. Заедно с други експерти той призова правителствените отдели да въведат мерки за справяне с увеличаването на инфекциите и призова болниците и доставчиците на лекарства да имат резервни запаси.

Зимна заплаха

Освен скоростта, времето на промяната на политиката хвана някои експерти неподготвени. Минусовите зимни температури се понижават в северната част на Китай, което вероятно ще ускори разпространението както на Covid, така и на други респираторни заболявания. Много малък напредък е постигнат и в увеличаването на нивата на ваксиниране на възрастни хора - само 40% от хората над 80 години са имали бустер.

Докато Китай изгради масивни централизирани карантинни съоръжения по време на пандемията, властите едва наскоро обещаха да добавят повече болнични легла, особено в отделенията за интензивно лечение.

Настоящият способ контрастира с постепенните подходи в много по-малки и по-развити страни като Сингапур и Нова Зеландия, които се отвориха поетапно, подкрепени от висок процент на ваксиниране за ограничаване на смъртните случаи. Дори тогава и двете места видяха значително напрежение върху здравната система поради скокове на инфекции след отварянето.

Хонконг продължи към собственото си повторно отваряне, като обяви във вторник, че ще отмени забраната за международни пристигащи да посещават барове или да се хранят в ресторанти.

Медицинската система вече показва признаци на напрежение.

Много китайци, страхуващи се от вируса след три години държавна медийна пропаганда за неговите рискове, се стичат в болниците и се борят да намерят лекарство. Някои заведения са помолили служителите да идват на работа, дори ако имат Covid, стига симптомите им да са леки, за да се справят с недостига на работници.

Държавните медии молят хората в Пекин - където се наблюдава широко нарастване на случаите - да избягват да се обаждат на горещата линия за спешна медицинска помощ в столицата, освен ако не са тежко болни. Апаратът за тестване в столицата на практика се срина поради броя на инфекциите, като официалните числа на случаите са далеч от реалността на място.

"Неравномерно" повторно отваряне

Вече има признаци за това, което президентът на Goldman Sachs Group Inc. Джон Уолдрън прогнозира, че ще бъде „неравномерно“ повторно отваряне, което може да увеличи рисковете за глобалния растеж. Nomura International повтори този призив, предупреждавайки, че Китай е изправен пред болезнен период, тъй като не изглежда добре подготвен за неизбежната масивна вълна от инфекции.

Bloomberg Economics прогнозира, че настоящият бърз темп на облекчаване вероятно ще отстъпи място на по-премерен процес, особено ако има натиск върху медицинските ресурси и може да отнеме до края на второто тримесечие на следващата година, за да бъде поставен край на политиката на нулев Covid Zero.

Търговията на пазарите досега тази седмица предполага, че инвеститорите в акции стават все по-предпазливи. Индексът Hang Seng China Enterprises на китайските акции, регистрирани в Хонконг, се понижи с около 2,4% от затварянето си в петък, след като скочи с над 14% за две седмици. Рязкото увеличение на инфекциите с Covid след внезапния край на мерките предполага, че инвеститорите може да се наложи да намалят възобновяването на сделките, според Morgan Stanley.

Коментар като този на Джан става все по-чест в китайските медии, като в огромния пропаганден апарат на страната се налага значително по-мек тон за Covid.

Държавните медии, които прекараха по-голямата част от последните три години в разгласяване на успеха на нулевия Covid и критики към западните нации, които са преминали към живот с Covid, сега са в центъра на подготовката на 1,4 милиарда жители на страната за вероятното им заразяване с вируса.

Вирусна вълна

До 60% от населението на Китай може да бъде заразено в пика на първата вълна, каза Фен Зиджиан, бивш заместник-началник на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, цитиран от радиото и телевизията на Пекин на семинар на университета "Цинхуа" на 6 декември.

Съобщава се също, че Фен е призовал за нов кръг от бустерни инжекции, които са насочени към нови варианти, тъй като получените досега инжекции осигуряват по-малка защита срещу omicron, въпреки че все още могат да намалят риска от тежка инфекция.

В момента Китай вижда различни подварианти на Covid в различни части на страната, каза Циао Джи, декан на Трета болница на Пекинския университет, на брифинг на работната група за Covid към Държавния съвет. Хората, заразени на север, показват по-лоши симптоми, каза Циао, който е репродуктивен и акушерски специалист.

Възрастни хора в риск

Ниският процент на ваксинация сред възрастните хора в страната е основна загриженост на здравните експерти, като опитът на други места, по-специално Хонконг по-рано тази година, показва, че групата е особено уязвима към тежко заболяване и смърт от Covid.

Възрастните хора, които имат стабилни основни здравословни проблеми, са годни за ваксинация срещу Covid, каза на брифинг във вторник Уан Хуакин, главен експерт по имунизация в Китайския център за контрол и превенция на заболяванията.

Няма мандати, изискващи ваксинация за обитателите на домове за възрастни в Китай, както и за работниците и посетителите, въпреки че Националната здравна комисия все повече ги призовава да се ваксинират.

„Ако успеем да забавим общата крива на инфекцията при възрастните хора – дори с месец или два – имунологичната бариера на цялото население ще бъде по-силна“, написа Джан, призовавайки възрастните граждани да се ваксинират възможно най-скоро. „Медицинските ресурси ще бъдат по-адекватни след пика на първата вълна и възрастните хора в старческите домове ще разполагат с по-обилни ресурси за лечение.“