Висш медицински съветник на Китай: Рисковете от Omicron са същите като при грип

Следва се линията на правителството, в която се омаловажава опасността от заболяването - Китай се приближава към излизане от Covid нула

14:55 | 12 декември 2022
Обновен: 17:22 | 12 декември 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайските официални лица продължават да омаловажават рисковете от Covid-19, тъй като ограниченията са облекчени, а висш медицински съветник заяви, че смъртността от вируса Omicron е същата като при грип.

Смъртността от Omicron е около 0,1%, подобно на обикновения грип, а инфекцията рядко достига до белите дробове, заяви Чжун Наншан в интервю за държавната информационна агенция Синхуа. Повечето хора се възстановяват от варианта в рамките на седем до десет дни, каза той.

Коментарите на Чжун следват последната линия на правителството по отношение на коронавируса, в която се омаловажава опасността от заболяването, тъй като Китай се приближава към излизане от политиката си на нулев Covid. Страната съобщи за 10 514 местни инфекции за събота, което е с близо 20% по-малко отколкото в петък. Бяха изразени съмнения относно точността на броя на случаите, тъй като са изследвани по-малко хора. 

Съществува "спешна необходимост" от увеличаване на броя на бустерните инжекции, тъй като пътуванията по време на предстоящите празници ще повишат риска от широкомащабно разпространение, каза в събота Чжун. 

"Малко вероятно е хората да останат на едно място за празника на Лунната нова година през 2023 г., така че съветвам тези, които ще пътуват до дома си, да си направят бустерни ваксини, така че дори и да се заразят, симптомите да бъдат леки", каза той.

Лунната новогодишна ваканция продължава от 21 до 27 януари, но обикновено продължава около 40 дни, тъй като хората си почиват преди и след официалната пауза. Стотици милиони китайци се връщат в родните си провинции за събиране на семейства по време на Новата година. 

В неделя Китай издаде план за повишаване на капацитета на медицинските заведения на областно ниво, за да се защитят по-добре хората, живеещи в селските райони, от Covid. Той изисква от тези болници да увеличат капацитета на отделенията си за интензивни грижи до края на декември. Според плана медицинският персонал от педиатрията и други отделения трябва да премине обучение за това как да се грижи за пациентите в интензивното отделение.


Китай се сблъсква с рязък ръст на случаите след облекчаване на мерките за нулева защита от заразяване. Жители в местна аптека, за да си купят лекарства в Пекин на 11 декември.

"Приемете победата"
В неделен коментар водещият вестник на Комунистическата партия People's Daily заявява, че местните власти бързо са приложили на практика 10-те нови мерки на Covid, обявени от Националната здравна комисия миналата седмица, включително намаляване на масовите тестове и разхлабване на правилата за карантина. Регионите, включително Чунцин, и градовете в Ляонин, Шандун и Гуандун са призовали училищата да възобновят присъственото обучение, съобщава вестникът. 

Тези нови мерки ще проправят пътя на Китай към по-нататъшно оптимизиране на контрола на Covid в бъдеще и в крайна сметка към победа над епидемията, се казва в коментара.

Подкрепяният от държавата вестник Global Times в неделя цитира Зен Гуан, бивш главен епидемиолог в Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, който казва, че предложенията Китай да понижи контрола на Covid от най-високата категория А до категория В са набрали скорост в научния свят. 

След като китайските учени достигнат до консенсус, че разновидностите на коронавируса продължават да бъдат по-малко опасни, Китай ще понижи контрола на Covid в подходящия момент, каза Зен. Понастоящем Китай класифицира Covid-19 като заболяване от категория В, но го контролира като заболяване от категория А.

Пътят на Китай към възобновяване на контрола може да бъде "неравен", което в съчетание със сценария за лека рецесия в Европа и САЩ може да доведе до по-тежък икономически климат, смятат от Goldman Sachs Group Inc. Президентът на банката Джон Уолдрон заяви чрез видеовръзка на срещата на върха в Шанхай в събота. 

"Това очевидно ще има някои негативни последици за растежа", каза Уолдрон в забележките си, които подчертават как кредиторите оценяват влиянието на отказа на Китай от политиката на нулев Covid.