Търсенето на самолетни билети в Китай скача с премахването на правилата за нулев Covid

Тримата големи китайски превозвачи са натрупали загуби в размер на 21,8 млрд. долара от началото на 2020

10:47 | 13 декември 2022
Обновен: 12:08 | 13 декември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бързото премахване на ограниченията на програмата за нулев Covid в Китай стимулира рязкото възстановяване на най-големия вътрешен пазар на въздушни пътувания в света, като хвърли спасителен пояс за "големите три" авиокомпании в страната, които натрупаха загуби за милиарди долари от началото на пандемията, пише Bloomberg News.

По данни на китайската компания за авиационни данни VariFlight в понеделник активността на вътрешните полети се е повишила до около 65% от нивата преди пандемията, като на 29 ноември тя е била едва 22%, което се равнява на няколко хиляди полета на ден, които се връщат в небето. Продажбите на билети за ключовия период на Лунната нова година в края на януари също са се увеличили, съобщи в понеделник China Aviation Daily, позовавайки се на данни от онлайн туристическия портал Qunar.com. 


Търсенето на вътрешни въздушни превози в Китай се възстановява благодарение на облекчаването на Covid нула

Очаква се цените на билетите за популярни дестинации като Саня на курортния остров Хайнан и Кунмин от големите градове, включително Пекин и Шанхай, да се възстановят до нива, близки до обичайните за Лунната нова година, която преди Covid беше най-голямото събитие за масова миграция в света, тъй като работниците се завръщат в родните си селища - заяви China Aviation Daily.

Очаква се резервациите за Лунната нова година да достигнат най-високото си ниво от три години насам, като се увеличат до 80% от нивата преди пандемията, каза Гуо Лечун, анализатор в отдела за проучване на данни на Qunar.

Ctrip.com съобщи, че търсенето на самолетни билети е скочило с 900% на 7 декември, деня, в който правителството обяви премахването на повечето ограничения, свързани с Covid, включително масовите тестове и бързото блокиране. В рамките на няколко часа след местното съобщение за премахване на ограниченията за пътуващите на 5 декември, търсенията за Саня са се увеличили със 166%, а ден по-късно хотелските резервации там са скочили с 95%.


Излитане. Акциите на трите големи китайски авиокомпании поскъпнаха с отпадането на правилата на Covid

Въпреки това, желанието за пътуване може да се окаже краткотрайно, тъй като бързото облекчаване на правилата за Covid води до по-широко разпространение на вируса, което кара хората да си останат у дома от страх да не се заразят. По неофициални данни броят на случаите е многократно по-голям от обявения от правителството брой от 7298 за 12 декември. В Пекин в понеделник пред болниците се образуваха дълги опашки и хората се борят да намерят лекарства.

Самите авиокомпании също могат да бъдат затруднени, тъй като работниците се разболяват. Когато светът до голяма степен излезе от пандемията тази година, превозвачите от British Airways Plc до Qantas Airways Ltd. бяха засегнати от недостиг на пилоти и служители за обработка на багаж, което доведе до закъснения и отмяна на полети, загубен багаж и раздразнени клиенти.  

Тримата големи китайски превозвачи - China Southern Airlines Co., China Eastern Airlines Corp. и Air China Ltd. - са натрупали загуби в размер на 152 млрд. юана (21,8 млрд. долара) от началото на 2020 г. Според Параш Джаин, ръководител на транспортните изследвания за Азиатско-тихоокеанския регион в HSBC Holdings Plc, те вероятно ще реализират малка печалба през 2023 г., преди да генерират рекордни приходи през 2024 г. 

"Ако погледнете в целия свят, цените на самолетните билети са значително по-високи от 2019 г.", каза Джаин в интервю за телевизия Bloomberg в понеделник. "Но когато погледнете вътрешните самолетни билети в Китай, дори през третото тримесечие на 2022 г., те са с около 15% по-ниски от тези през 2019 г."