Delta очаква до лятото да навакса с броя на пилотите

Ед Бастиян, изпълнителен директор на Delta

15:30 | 24 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Ед, относно пилотите и по-квалифицираните позиции, колко трябва да се направи, за да достигнете 100%  и по-важното, откъде ще намерите нов източник на група пилоти, които да поведат Delta към бъдещето?

Delta е име, с което пилотите искат да летят. Това е най-доброто работно място в индустрията и пилотите винаги са се тълпяли към Delta, когато е имало такава възможност. Доста сме пълни по отношение на наемане на попълнения.

Отнема време да се обучат пилотите и да се разпределят по категории. Всеки път, когато преместим един пилот, той измества друг, който трябва да преместим на друго място. Получава се верижен ефект. По време на пандемията в Delta, която е много различна от някои от авиокомпаниите, имаше много голям мотивационен пакет за пенсиониране, защото не знаехме колко дълго ще продължи това.

Пенсионираха се 20 хиляди от хората ни, 2 хиляди от които пилоти. Наехме нови 2 хиляди, за да попълним местата, но както можете да си представите, всичките ни нови пилоти започват от най-ниското ниво.

А пилотите, които се пенсионираха бяха на върха. За да заместим 2 хиляди трябва да се обучат почти 12 хиляди пилоти, за да се опъсществи ефекта на придвижване в горни категории. Така че това отнема време.

До лятото ще сме преминали през този процес и след това ще сме в нормалния режим на мениджмънт и на поддръжка на обучение и пенсиониране. Сега сме точно на прага на това, а до лятото вече ще сме в добра форма за следващото лято.

Когато имате обещание за предстоящи печалби и го споделите по някакъв начин с тези, които работят за вас, сигурна съм че е привлекателно. Но ми е интересно къде отиват паричните фондове, защото също така сте фокусирани върху изплащане на дълга си? Но виждаме и че правите инвестиции, дребна риба, но все пак 60 милиона не са за пренебрегване, чрез капиталова инвестиция в компания наречена Joby, която е бъдещето на пътуването до летищата. Как смятате да постигнете големи залози в синьото небе този път?

Тази година макро приходът ни ще генерира 6 млрд долара в оперативен капитал, което е феноменално. Излизаме от пандемия. Имаме двуцифрени маржове през второто тримесечие, двуцифрени маржове за тримесечието, което отчетохме миналата седмица и очакваме четвъртото тримесечие също да имаме двуцифрен марж. Бизнесът се развива добре.

Цените на горивата, както и Вие знаете, поскъпват до рекордни нива – 50% по-високи от предпандемичните си нива. Това се отразява малко на печалбата, но тя е все още доста силна. Използваме много от парите, които сме генерирали, за да инвестираме обратно в бизнеса – нови самолети, нов терминал тук, в LA. Нов терминал в Ню Йорк, в Ла Гуардия, JFK. Относително малка инвестиция, около 60 млн долара в Joby – все активи с дълъг живот.

Трябва да се продължава да се инвестира в бъдещето. Докато бизнесът продължава да печели и от 85%, вече имаме 100% възстановяване през следващото лято, това ще донесе допълнителни приходи и можем да започнем да изплащаме дълга, който взехме през пандемията