Болниците в Китай се оказаха неподготвени за бързото премахване на Covid мерките

Все още не е ясно дали правителството желае да разкрие истинската картина на епидемията: официално Китай не е докладвал смъртни случаи от Covid от началото на промяната

10:49 | 12 декември 2022
Обновен: 11:47 | 12 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Covid се разпространява бързо в китайските домакинства и офиси, след като правилата за контрол на пандемията в страната бяха неочаквано отменени миналата седмица, което предизвика объркване, докато зле подготвените болници се опитват да се справят с нарастването на случаите.

Въпреки молбите на държавните медии и здравни експерти хората да се лекуват сами и да се възстановяват у дома, много граждани - страхуващи се от вируса след три години пропаганда, която го описваше като опасен - се стичат в болниците. Някои заведения не могат да намерят достатъчно персонал, а други спират лечения, което не са свързани с Covid, - здравните работници казват, че едвам успяват да отговорят на търсенето на грижи след обръщането на политиката за нулев Covid в Китай.

Сцените на хаос са лесно забележими в Пекин, където неофициални доказателства сочат, че броят на случаите е многократно по-висок от посочените от властите 1133-ма заразени за неделя. Появиха се дълги опашки пред болниците и хората се опитват да намерят лекарства, докато услугите за доставка са прекъснати, тъй като куриерите се разболяват.

Държавните медии призовават хората да не се обаждат на горещата телефонна линия за спешна медицинска помощ в столицата, освен ако не са тежко болни, като предупреждават, че напливът от заявки пречи на тези, които имат критична нужда от помощ.

Лекарите и медицинските сестри в поне една болница в Пекин са били помолени да продължат да се явяват на смяна, дори ако са хванали Covid, ако симптомите им са леки, каза медицински работник, докато медицинският персонал в друга болница в центъра на града е бил извикан обратно на работа от почивка, според друг. Работниците поискаха анонимност, тъй като нямат право да говорят публично.

Друг служител в отделно съоръжение в Пекин каза, че са изненадани от скоростта, с която контролът за борба с Covid е бил облекчен, тъй като това е дало на болниците малко време, за да направят правилните корекции.

През последните 2 седмици директивите, издадени на лекарите и медицинските сестри, се променят често, докато интензивността на тестването на персонала на заведението е намалена от веднъж дневно до два дни седмично, каза лицето, което поиска анонимност, тъй като информацията не е публична. Инфекцията е станала почти неизбежна, казаха те.

Промяната на политиката за Covid в Китай се проявява по различни начини в огромната страна, вероятно отразявайки как ще се развият следващите месеци. Някои болници в големи градове, включително Гуанджоу, Ухан и Шъдзяджуан, близо до Пекин, съобщават за недостиг на персонал от цели 20%, тъй като работниците се разболяват или са разположени в импровизирани болници за Covid, съобщиха местни медии, включително Caixin. Съоръженията забавят или спират лечения като диализа или химиотерапия.

На друго място лекар в частна болница в Шанхай, който поиска анонимност, защото не е упълномощен да говори публично, каза, че не е виждал поток от пациенти и тези, които вижда, имат само леки симптоми. Докторът каза, че ги успокоява и им казва да се приберат.

Повечето китайци търсят грижи в държавни болници дори за леки заболявания, тъй като разходите им ще бъдат възстановени от държавната медицинска застраховка, която покрива над 95% от населението от 1,4 милиарда души. Междувременно градските елити с частна застраховка са по-склонни да отидат в частни болници за относително малък брой услуги.

Данни от вътрешната система на здравеопазването сочат значително увеличение на инфекциите, което противоречи на официалните числа - които показват националните инфекции на най-ниското ниво за последния месец. Все още не е ясно дали правителството желае да разкрие истинската картина на епидемията: официално Китай не е докладвал смъртни случаи от Covid от началото на промяната, а критичните случаи, които Националната здравна комисия, или NHC, докладва всеки ден, бяха на ниво от 141 за неделя.

Сътресенията, отприщени от бързото обръщане на правителството след три години на нулев Covid, идват, когато минусовите температури карат вируса да препуска през населението - тъй като броят на възрастните хора в Китай остава недостатъчен, това поражда опасения, че промяната в страната е настъпила твърде бързо и с много малка подготовка. Инфраструктурата за контрол на правителството продължава да се демонтира с бързи темпове, като националното мобилно приложение, което преди беше използвано за проследяване на историята на пътуванията на хората, ще бъде премахнато от вторник.

Някои мерки, насочени към облекчаване на напрежението, се провалиха в лицето на нарастващите инфекции. Докато NHC поиска от болниците да създадат буферни зони и специални отделения, за да предотвратят разпространението на вируса в болниците, местните медии, включително Caixin, съобщиха, че прилагането на място е станало почти невъзможно, тъй като вирусът се разпространява сред пациентите и медицинските работници.

Една болница в Пекин помоли хоспитализираните пациенти да подпишат документ за отказ от отговорност, потвърждавайки, че приемането им носи риск от заразяване с Covid, каза медицински работник, който няма право да говори публично с медиите. Болниците в Шанхай публикуват съвети в акаунтите си в социалните медии, които казват на хората как да се справят с Covid, ако са заразени, като същевременно ги призовават да не идват, освен ако не развият тежки симптоми.

Дори някои от най-известните личности в Китай бяха избрани да успокоят обществените страхове от вируса, споделяйки личния си опит от заразяване и как са се възстановили.

Обратът в Китай преобърна очакванията на икономисти и инвеститори, усложнявайки прогнозите за това как промените в политиката ще се отразят на икономическия растеж. Акциите на китайските авиокомпании и свързаните с пътуванията акции се повишиха в понеделник, но по-широките бенчмаркове се понижиха, въпреки че инвеститорите са подготвени за пазарни сътресения през 2023 г., докато страната очертава своя път на повторно отваряне.

„Скоростта на промените на място изненада мнозина, включително и нас“, пише главният икономист за Китай на Goldman Sachs Group Inc. Хуей Шан в бележка в неделя. „Дори преди месец официалните издания все още подчертаваха, че „20 мерки“ са за оптимизиране на прилагането на динамична нулева политика на Covid, вместо да я изоставят. Няколко кратки седмици по-късно много контроли са премахнати и вирусът изглежда се разпространява бързо сред населението."