Доклади за смъртни случаи от Covid в Пекин будят подозрения, че Китай прикрива данни

Китайската столица е обхваната от най-тежката вълна на заразяване с Covid

14:40 | 19 декември 2022
Автор: Ема О'Брайън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според съобщения в медиите броят на починалите с положителен резултат за Covid, които постъпват в погребалните агенции и крематориумите в Пекин, се увеличава, въпреки че Китай не е съобщавал за смъртен случай от вируса от две седмици.

Китайската столица е обхваната от най-тежката вълна на заразяване с Covid, след като официални лица в цялата страна внезапно се отказаха от строгите ограничения, които държаха вируса под контрол през последните три години. Служители на пекински крематориум съобщиха пред Financial Times, че в сряда са кремирали телата на най-малко 30 жертви на Covid, а роднина на един от починалите заяви, че член на семейството му е бил заразен с вируса, посочва Associated Press. Reuters съобщи, че погребалните домове в Пекин са препълнени.

Въпреки това Китай не е регистрирал смъртен случай от Covid от 4 декември, когато бяха регистрирани два - на 84-годишен мъж в провинция Съчуан с основни здравословни проблеми и на друг в провинция Шандун. Последният официално регистриран смъртен случай от Covid в Пекин, където са констатирани хиляди случаи на ден още преди Китай да направи бърз завой към нулев Covid, е регистриран на 23 ноември: 87-годишна жена, която според властите е имала хронично сърдечно заболяване.

Става все по-трудно да се определи мащабът на настъплението на Covid в Китай, тъй като миналата седмица страната спря да съобщава за безсимптомни случаи, които обикновено съставляваха основната част от инфекцията. Дори преди този ход демонтирането на някога вездесъщия апарат за PCR тестване в страната и засиленото използване на бързи антигенни комплекти означаваше, че официалните данни са почти безсмислени.

И все пак смъртните случаи е много по-малко вероятно да останат под радара, отколкото заболелите.

Говорител на Националната здравна комисия на Китай заяви пред Bloomberg News във вторник, че хората, които са положителни за Covid при смъртта си, се класифицират като смъртни случаи вследствие на вируса, независимо дали това е непосредствената причина за смъртта им. Въпреки това докладите, идващи от погребалните бюра и крематориумите в Пекин, показват, че това може би вече не е така или че местните власти или болниците класифицират смъртните случаи по различен начин. 

Когато се свързахме с тях в неделя, Националната здравна инспекция нямаше коментар по съобщенията за смъртни случаи от Covid и информацията от погребалните агенции в Пекин.

В сряда погребалното бюро в Пекин Dongjiao кремира 150 тела, 30 или 40 от които с Covid, съобщи за Financial Times работник, който помоли да остане анонимен. Смъртните случаи с Covid са приоритетни за кремация, съобщава служителят. Репортерите на Financial Times са видели и чували с тела в болница, предназначена за пациенти с Covid. 

Dongjiao и друго погребално бюро са определени от здравните власти в Пекин да кремират починалите след положителни тестове, съобщил за агенция Associated Press роднина на един от починалите. Хора извън Dongjiao са казали на информационната агенция, че поне двама от кремираните там са починали при положителни тестове. 

Обажданията до Dongjiao и три други пекински погребални агенции не бяха приети, а служителите в други - в Shunyi, североизточно от централната част на Пекин, и сателитния град Хуайроу - отказаха да отговорят на въпроси относно смъртните случаи или процедурите във връзка с Covid. 

Политиката на Си
От началото на пандемията в края на 2019 г. Китай е съобщил само за 5235 смъртни случая от Covid, като първите известни случаи са в централния град Ухан. Системата на блокиране, масови тестове и задължителна изолация е породена от тази криза и позволи на Китай да премине дълги периоди от пандемията практически без разпространение на вируса. 

Президентът Си Дзинпин тясно обвърза управлението си с политиката на нулево ниво на Covid, която той използва, за да изтъкне превъзходството на Китай над Запада, по-специално САЩ, където официалните смъртни случаи от Covid са повече от 1 милион. 

Всичко това се промени през последните няколко седмици, когато извънредни протести в големите китайски градове накараха Пекин да промени курса си по отношение на политиката, която цяла година спъваше втората по големина икономика в света. Официалната реторика премина от демонизиране на Covid към омаловажаването му, като един от главните медицински съветници заяви миналата седмица на студентите от колежа, че вирусът може да бъде описан като "настинка". 

В коментар на Синхуа от събота се казва, че в битката на Китай с Covid животът е бил защитен до краен предел. 

"Сега едно нещо стана кристално ясно: Китай спази това, което винаги е казвал, че ще направи - постави хората и техния живот над всичко останало", се казва в коментара. "След три години вирусът е по-слаб, но ние станахме по-силни".

Вълна от смъртни случаи от Ковида би подкопала разказа на китайското правителство, че се е справило с вируса по-добре от други страни и че е избрало този момент, за да направи завой на научна основа. 

В страната се налагат ограничения през зимата и когато процентът на ваксинираните сред възрастните хора намалява в сравнение с други страни, които отново са отворили врати след преследване на елиминирането на вируса. Китайските болници, особено извън големите градове, не разполагат с достатъчно ресурси и не е ясно дали страната има достатъчни запаси от антивирусни препарати и други лекарства срещу Covid. 

Милион смъртни случая
Макар че прогнозите се различават, според доклад на изследователи от Хонконг от четвъртък в Китай може да има почти 1 милион смъртни случая от Covid при окончателното му възобновяване. Моделирането на базирания в САЩ Институт за здравни показатели и оценка показва, че смъртните случаи могат да надхвърлят 1 милион до 2023 г., тъй като внезапното спиране на нулевия Covid води до рязък скок.

Това, че на Covid най-накрая е позволено да се разпространява свободно в Китай, може да наруши глобалните вериги за доставки, като се очакват вълни от отсъствия в това, което често е наричано фабриката на света. Компании от Volkswagen AG до нефтопреработвателния гигант Sinopec се подготвят за значителни епидемии. 

Липсата на съобщения за смъртни случаи след вдигането на ограниченията също повдига въпроси сред някои китайци, като хората в социалните медии като Weibo питат дали смъртните случаи в места като Пекин са се увеличили и се оплакват от дългите опашки в погребалните домове.

Въпроси относно данните за Covid в Китай има още от началото на пандемията, когато съобщенията за дълги опашки и купища урни в погребалните домове в Ухан подхраниха спекулациите, че страната, която по онова време беше подложена на обстрел заради това, че е източник на Covid, прикрива истинския брой на починалите. През април 2020 г. официалният брой на смъртните случаи от Covid беше увеличен с около 1290 души, с което броят им нарасна с 40 % наведнъж. 

По това време Китай отхвърли предположенията, че е имало прикриване, като заяви, че допълненията включват случаи, в които хората са починали у дома, без да са посетили лекар или да са били изследвани за Covid. В началото на епидемията болниците в Ухан са били претоварени с пациенти, а ревизиите включват и закъснели и непълни доклади от медицински работници, заяви тогава Китай.