Китайската икономика изпитва все по-голямо напрежение от цунамито Covid

Частното потребление беше унищожено от Covid нула. Разходите за търговия на дребно в Китай така и не се възстановиха от последиците от локдауните

16:30 | 26 декември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Китай продължи да се забавя през декември, тъй като в страната се разпространи масовата епидемия от Covid-19, а активността спадна, тъй като все повече хора си остават вкъщи, за да се опитат да избегнат разболяване или да се възстановят, пише Bloomberg News.

Обобщеният индекс на осем ранни индикатора на Bloomberg показа свиване на активността през декември спрямо и без това слабия темп през ноември, а перспективите за новата година са мрачни. 

Въпреки че сега няма надеждни данни за степента на разпространение на вируса или за броя на заболелите и починалите, той е достигнал до всички провинции преди края на обширните и редовни тестове. Отмяната на почти всички вътрешни ограничения сега означава, че вирусът може да циркулира свободно.

China 2023
Икономическата активност в Китай спада. Бързото разпространение на епидемията от Covid означава, че хората се отдръпват

Още преди отмяната на ограниченията китайската икономика изпитваше затруднения, като спадът в потребителските разходи се задълбочаваше, а промишленото производство нарастваше най-бавно от пролетните забрани насам. 

Ситуацията в магазините и ресторантите в Пекин беше дори по-лоша, отколкото в цялата страна, като продажбите на дребно в града спаднаха с почти 18% през ноември, тъй като както случаите, така и ограниченията в столицата се увеличиха. 

China 2023
Частното потребление беше унищожено от Covid нула. Разходите за търговия на дребно в Китай така и не се възстановиха от последиците от локдауните

Въпреки това, макар че хората вече са свободни да се движат, досега през този месец не е отбелязан особен подем в движението, според високочестотните данни за използването на метрото и пътищата.

Извършените 3,6 млн. пътувания в пекинското метро миналия четвъртък са били със 70% под нивото за същия ден през 2019 г., а задръстванията по улиците на града са били само 30% от нивото през януари 2021 г., според BloombergNEF. Подобен спад се наблюдава и в други големи градове като Чунцин, Гуанджоу, Шанхай, Тиендзин и Ухан.   

Изглежда, че това се отразява на продажбите на жилища и автомобили, които спаднаха през първите седмици на този месец. Продажбите на автомобили бяха подкрепени от държавните субсидии и представляваха светъл лъч за потребителските разходи през тази година, но започнаха да намаляват през миналия месец, тъй като потребителите се отдръпнаха. Това от своя страна се отрази на промишленото производство, като броят на произведените автомобили спадна за първи път от май насам, когато много заводи бяха принудени да затворят.

За разлика от пролетта обаче, когато политиката на Covid нула причини недостиг на автомобилни части и затвори някои заводи, сега самият вирус оказва влияние върху производството, като компаниите трябва да се справят с повече заболели работници. 

China 2023
Продажбите намаляват в чужбина и в страната. Търсенето на стоки за износ в световен мащаб намалява, както и вътрешното търсене на жилища и автомобили

Разпространението на вируса в Китай подкопава първоначалната еуфория, която се наблюдаваше на фондовите и стоковите пазари при повторното им отваряне. Индексът Shanghai Composite се върна близо до нивото, на което беше непосредствено преди властите да започнат да облекчават ограниченията на 11 ноември, и спада през последните две седмици.

China 2023
Производството на стомана в Китай спада. Ежедневно производството на стомана спада с 3,4% спрямо края на ноември, а запасите се увеличават

Цената на желязната руда също се насочи към скромен седмичен спад, тъй като рязкото увеличение на случаите на Covid помрачи краткосрочните перспективи за търсенето и подкопа ефекта от неотдавнашните съобщения за подкрепа на сектора на недвижимите имоти. Китайските стоманодобивни заводи в момента намаляват производството си, съобщи в бележка Guangfa Futures, като данните на браншовата асоциация сочат спад на производството и нарастване на запасите в средата на този месец. 

China 2023
По-малките китайски фирми не са уверени в себе си. Въпреки че пазарът на ценни книжа в общи линии не се е променил спрямо ноември

Спадът на пазарите отразява слабата увереност на малките предприятия, които през декември бяха на територията на свиването за трети пореден месец, според Standard Chartered Plc. Въпреки че се наблюдава леко подобрение спрямо ноември, основните индекси все още показват, че по-малките фирми не са оптимистично настроени за настоящата ситуация или за бъдещето. 

Производственият сектор отбеляза известно подобрение, като ръстът на новите поръчки, продажбите и производството спрямо ноември "вероятно отразява положителното въздействие на облекчаването на контрола върху Covid", пишат в доклада икономистите на фирмата Хънтър Чан и Дин Шуан. 

Въпреки това "малките и средните предприятия в сферата на услугите продължиха да се сблъскват с насрещния вятър, предизвикан от слабите потребителски нагласи на фона на нарастващите случаи на Covid", написаха те в доклад от миналата седмица. 

За китайските фирми в чужбина има малко добри новини, като според първите корейски данни спадът в световната търговия продължава и през декември. Това означава, че износът на Китай може да намалее за трети пореден месец.

Почти 27%-ният спад на корейския износ за Китай през първите 20 дни на този месец показва слабостта на китайското търсене на полупроводници, което намалява поради спада в търсенето на смартфони и други устройства на вътрешния пазар и в чужбина.