Китайската изключителност си има граници - слабият юан показва пробойни в кораба

Слабостта на юана ограничава възможностите на Пекин за насърчаване на възстановяването от икономическия спад

17:30 | 3 октомври 2022
Автор:  Даниел Мос
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Отстъплението на юана показва, че Китай не може да смаже толкова голям пазар. Спадът на националната валута - и начинът, по който властите се справят с него - говори много за ограниченията, които глобалната система налага на отделните държави. То също така показва как един паричен свят, доминиран от долара и Федералния резерв, определя вътрешните решения дори за най-тежките азиатски икономики.  

За няколко десетилетия бързият растеж на Китай доведе до това, че икономиката на страната от по-малка от тази на средна европейска държава се превърна в икономика, за която се прогнозира, че скоро ще надмине тази на САЩ. Поколение западни официални лица заявиха, че най-значимото събитие в техния живот е възходът на Китай. Това не се превръща в добри възможности за спиране на сегашния спад на юана. Слабостта пред лицето на разрастващите се зелени пари е почти универсално състояние. Малко са признаците, че Пекин очаква, да не говорим за желанието му, голямо рали спрямо долара. Миналата седмица юанът се срина до 14-годишно дъно. През третото тримесечие той спадна с около 6%, което е малко по-малко отстъпление от йената, тайландския бат и доларите на Тайван и Австралия. (Южнокорейският вон беше най-зле представилият се в Азия, спадайки с около 9 %).

Реакцията на Китайската народна банка също не се различаваше от тази на нейните колеги в региона. Конкретните инструменти, използвани за противодействие на срива, може да се различават, но подходът и целите приличат на стандартен наръчник на централната банка: притискане, коригиране на правилата тук, някои постепенни промени там. Целта е да се смекчи спадът на валутата, да се даде време на местните фирми да се приспособят и да се опитат да гарантират, че спадът няма да е толкова рязък, че да разруши тъканта на търговския живот.

Естествено е спадът на юана да отразява настоящата икономическа ситуация. Растежът на Китай през тази година е сравнително анемичен и Пекин предпазливо стимулира икономиката, включително чрез някои скромни намаления на лихвените проценти и на задължителните резерви за кредиторите. Инфлацията е доста под нивата в САЩ, където лихвените проценти се повишават бързо - както и в почти всяка друга голяма икономика.

Пекин се противопоставя на низходящата траектория на юана. В продължение на месец централната банка използваше дневния референтен курс, или фиксинга, най-широко използвания инструмент за насочване на пазарните очаквания, за да покаже неприязънта си към мечите залози. Длъжностните лица намалиха размера на валутните депозити, които банките трябва да заделят като резерви, и оскъпиха залагането срещу юана чрез деривати. Късно в сряда Китайската народна банка предупреди, че "авторитетът" на фиксирания курс трябва да бъде защитен. Зловещи думи в една еднопартийна държава, която мрази нестабилността.

Позоваването на обсадената финансова стабилност беше достатъчно, за да даде на юана първата му печалба в четвъртък от девет дни насам - с огромна помощ от сили далеч извън Китай. Навлизането на Английската централна банка на пазарите за изкупуване на британски дълг в опит да спре срива на пенсионните фондове подкрепи пазарите в световен мащаб. Китайското порицание дойде часове преди драматичната спасителна операция. Късмет или добро време, на Пекин му предстои още работа. Макар че Английската централна банка потуши някои колебания, покупките ѝ ще бъдат прекратени в средата на октомври.  

През последните няколко седмици японското министерство на финансите премина от словесни закани към реална интервенция за закупуване на йени - първата подобна стъпка от едно поколение насам. Смята се, че в следобеда на 22 септември Японската централна банка е похарчила повече средства в подкрепа на йената, отколкото през цялата 1998 г., когато за последен път прибягна до подобни покупки. Южна Корея обеща в сряда, че ще изкупува повече от собствения си дълг. Индонезия и Индия също интервенираха открито, за да подкрепят валутите си. Това, което ги тласка на юг, е агресивното затягане на мерките от страна на Фед, което подсили курса на зелените пари.

Местните особености може да засилват или смекчават колебанията, но не са основният двигател. (Близостта на решаващото събрание на Комунистическата партия този месец може да добави допълнително ниво на загриженост в Китайската народна банка. Очаква се на конгреса президентът Си Дзинпин да получи трети петгодишен мандат). Икономическите проблеми в страната включват младежката безработица, която през юли достигна 20% - дори при намаляваща работна сила. Цените на жилищата намаляват, а кредиторите се борят с бойкота на ипотечните плащания от страна на купувачите на жилища, които чакат закъсалите строителни предприемачи да завършат забавените проекти.

Слабостта на юана ограничава възможностите на Пекин за насърчаване на възстановяването от икономическия спад. През септември Китай понижи слабо лихвените проценти и преди сътресенията на световните пазари през последните 10 дни се очакваше скоро да го направи отново. Сега рискът е намалението на разходите по заемите да се противопостави на усилията за управление на спада на юана. (Ефективността им във всеки случай би била съмнителна, като се има предвид тежестта върху растежа на стратегията " Covid нула" и срива в сектора на недвижимите имоти).

Дните на замразяване на пазарните сили в областта на чуждестранната валута са отминали. През 2005 г. Пекин прекрати твърдото обвързване със зелените пари, а размерът на световния валутен пазар нарасна до 6,6 трилиона долара дневно според Банката за международни разплащания. Сега юанът се движи нагоре или надолу в отговор на някои от същите видове сили, които движат пазарите във всяка страна: относителното представяне на икономиката в глобалната рамка на растежа, инфлацията, лихвените проценти и капиталовите потоци. 

Когато преди 17 години приключи обвързването на валутите, прогностиците се надпреварваха да предсказват поскъпване на юана. Малко внимание беше отделено на това как би изглеждало едно ясно изразено понижение и какво би могло да го предизвика. Често се казва, че възходът на Китай е променил формата на капитализма. По отношение на паричните въпроси страната изглежда е ограничена от много традиционни влияния. Почти нормално.