Подемът за китайската икономика от края на нулевия Covid вече отслабва

След първоначалния подем в началото на декември, няколко показателя за икономическата активност спаднаха тази седмица

18:30 | 17 декември 2022
Автор: Лин Джу ,Дани Лий
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Скромният тласък за китайската икономика след бързото отпадане на ограниченията на Covid изглежда е краткотраен, тъй като инфекциите нарастват в цялата страна, според данни, събрани от Bloomberg.

След първоначалния подем в началото на декември, когато местните правителства започнаха да премахват контрола върху разпространението на вирусите, няколко показателя за икономическата активност - като задръстванията в големите градове, пътуванията между градовете и потребителското доверие - спаднаха тази седмица. 

China’s Economy
Трафикът в големите китайски градове спадна тази седмица. Задръстванията в 15 големи града спаднаха след 11 декември

Инфекциите с Covid обхванаха големите градове, включително Пекин, разболявайки много хора и карайки други да си останат вкъщи. Страната се готви за още сътресения през следващите седмици и месеци, като икономиката е изправена пред възможен недостиг на работна ръка и прекъсване на работата на фабриките. 

Макар че краят на програмата Covid нула в крайна сметка ще доведе до икономическо съживяване, след като инфекциите започнат да отшумяват, "начинът, по който това се прави, ще предизвика много смущения, нестабилност и хаос в краткосрочен план", казва Андрю Полк, икономист в консултантската компания Trivium.

Високочестотните индикатори започват да отразяват част от тази тревога. Индексът на пътния трафик в 15 от най-големите китайски градове се възстанови през първата седмица на декември, преди да спадне отново през изминалата седмица.

Трафикът в Пекин, Чънду, Чунцин, Гуанджоу, Циндао, Тиендзин, Ухан и Джънджоу е под нивото от януари 2021 г. и спада, а движението се понижава и в Дунгуан, Нинбо, Шанхай, Шъдзяджуан и Сиан. В 15-те водещи града само в Шънджън и Суджоу се наблюдава увеличаване на претоварването. 

Подобен модел се наблюдава в данните за потребителските нагласи и броя на пътуващите с метрото в големите градове, докато ежедневният измерител на самолетните пътувания между различни градове показва бързо нарастване на броя на предлаганите полети през този месец, въпреки че данните се задържаха на платото през тази седмица.

China’s Economy
Въздушният транспорт в Китай се възстанови. Въпреки че броят на вътрешните полети все още е нисък в сравнение с предходните месеци

Ако разгледаме междуградския автомобилен трафик, индексът на активността по основните магистрални маршрути, изготвен от консултантската компания TS Lombard, показа подобрение през последните две седмици, но остава по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. 

"Икономическата активност и по-широката мобилност вероятно ще се подобряват много по-бавно оттук нататък", каза Рори Грийн, главен икономист за Китай в TS Lombard. "Политическите ограничения на активността отпаднаха, но ограниченията в областта на здравеопазването остават. Предстоящата голяма епидемия от Омикрон, която ще натовари сериозно здравната система, означава, че активността в Китай ще продължи да разочарова през януари и февруари."

China’s Economy
Междуградските пътувания в Китай се активизираха. Индексът на междуградския пътен трафик се увеличи, но все още е по-нисък в сравнение с миналата година

Според ежедневното проучване на американската фирма Morning Consult настроенията на потребителите относно настоящото и бъдещото им финансово състояние са се подобрили след промяната на политиката за Covid. Настроенията обаче остават доста под нивото, наблюдавано по същото време на миналата година, и тази седмица също се понижиха, тъй като в големите градове се появиха епидемии.

China’s Economy
Настроенията на китайските потребители се подобряват. Но доверието все още е по-ниско от това по същото време на миналата година

Въпреки че потребителите са станали малко по-позитивни и пътуват повече, няма признаци за повишаване на формите на потребление, като например разходите в кината и за хотели, според данните, проследени от Bloomberg, което предполага, че мнозина все още избягват претъпканите места. По предварителни данни на консултантската компания STR през първите две седмици на декември показателят за заетост на хотелите е спаднал леко в сравнение с предходния месец.

China’s Economy
Никакви признаци за възстановяване на хотелиерството в Китай. Заетостта на хотелите в Китай спада през декември

Изглежда, че китайските потребители все още не посещават киносалоните. Ежедневните данни за касовите апарати, събрани от китайската компания Maoyan Entertainment, показват годишен спад от 65-70% досега през този месец, подобно на ноември и доста под предходните месеци, когато продажбите на билети бяха стимулирани от празника на Националния ден, фестивала Средата на есента и лятната ваканция.

China’s Economy
Тихи киносалони. Тенденцията в боксофиса на Китай е към спад, въпреки че страната облекчи правилата за Covid

Данните за мобилността също така подкрепят непотвърдените сведения, че различните градове са засегнати от вълните на Covid по различно време, което води до различно въздействие върху икономиката. Докато Пекин беше силно засегнат от епидемии от Covid през изминалата седмица, което доведе до спад в броя на пътуващите с метрото, активността в Шанхай беше по-силна, което съответства на неофициалните данни, че досега през този месец в града са регистрирани по-малко случаи на заразяване.

China’s Economy
В китайските градове се наблюдава различно темпо на нарастване на активността. Използването на метрото се е подобрило, но е доста под нивото от миналата година

Китайските епидемиолози заявиха, че пикът на случаите на Covid може да настъпи едва след един или два месеца. Лунната нова година, която обикновено води до затишие в икономическата активност, тъй като хората излизат в отпуск, се пада на 22 януари следващата година. 

"Наистина говорим за февруари като за най-вероятния прозорец, през който редовната потребителска активност ще започне отново", заяви Артър Крьобер, ръководител на изследванията в икономическата консултантска компания Gavekal Dragonomics, в презентация в четвъртък.