Китай отново отваря границите си за света - премахва последните ограничения на Covid нула

По-лесното пътуване към и от Китай вероятно ще бъде от полза за много страни по света, които разчитат на китайските туристи

14:00 | 27 декември 2022
Автор: Лин Чен ,Фран Уан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От 8 януари Китай вече няма да поставя под карантина пристигащите в страната пътници, с което страната е на път да излезе от тригодишната самоналожена глобална изолация в рамките на политиката Covid нула, която съсипа икономиката и предизвика историческо обществено недоволство.

Според изявление на Националната здравна комисия от понеделник от хората, пристигащи в Китай, ще се изисква само да имат отрицателен резултат от теста за Covid в рамките на 48 часа след заминаването. За сравнение сегашното изискване е за осемдневна изолация - пет дни в определен карантинен хотел или централно съоръжение, последвани от три дни у дома.

Правителството заяви, че ще улесни подаването на заявления за визи за чужденци, които трябва да пътуват до Китай с различни цели - от бизнес и обучение до събиране на семейства, а изходящият туризъм, който намаля почти до нула по време на пандемията, ще бъде възобновен по организиран начин. В изявлението се посочва, че ще бъдат премахнати и настоящите ограничения за броя на международните полети между Китай и останалата част на света и за капацитета на пътниците.

Страната също така понижи нивото на управление на Covid от най-високо до второ най-високо ниво, като на практика премахна правното основание за агресивните ограничения на Covid нула. Все пак Националната здравна комисия заяви, че ще продължи да следи разпространението на вируса и обеща да предприеме подходящи мерки за потискане на пика на епидемиите от Covid.

China Reopens
Размирици в Китай, свързани с болестта Covid. Протест в Пекин на 28 ноември.

"Приоритетът ни сега трябва да се промени от превенция и контрол на инфекцията към лечение, с цел да се гарантира здравето, да се предотврати тежко заболяване и да се даде възможност за стабилен и организиран преход, докато адаптираме реакцията си на Covid", заяви във вторник в интервю за People's Daily Лианг Уанян, висш здравен служител, който наблюдава реакцията на Китай на Covid по време на пандемията.

Китайският център за контрол и превенция на заболяванията може също така да намали честотата на съобщаване на случаите, като в крайна сметка премине към месечен доклад от сегашното ежедневно публикуване, каза Ли Цюн, служител на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Китай.

Китайските акции разшириха печалбите си за втори ден, като индексът CSI 300 се повиши с цели 0,9% във вторник. Акциите на компаниите, свързани с пътувания и потребителски стоки, поскъпнаха в Япония и Южна Корея, след като Китай предприе мерки за прекратяване на карантината за входящи посетители.

От края на ноември насам, когато недоволството от правилата на Covid нула избухна и предизвика протести в градове в цялата страна с население от 1,4 млрд. души, официалните лица бързо премахнаха много от най-строгите си пандемични мерки. Бързината на промяната накара здравните експерти да бъдат озадачени, а жителите да се опитват да се приспособят към новия начин на живот, при който инфекциите се увеличиха и граничните ограничения, въведени, за да не се допусне проникване на вируса в Китай, станаха все по-незначителни.

Комисията по здравеопазване също така заяви, че Китай ще подобри лечението на тежко болни пациенти, като увеличи доставките на животоспасяващи медицински изделия, като например вентилатори, и капацитета на отделенията за интензивно лечение. Тя също така ще промени предназначението на карантинните помещения в болници за лечение на пациенти с Covid. Страната вече е увеличила дела на леглата в интензивните отделения от по-малко от 4 на 10 000 души до 10,6 за около месец, докато още 70 000 легла в цялата страна могат да бъдат преустроени за интензивни грижи, заяви Дзяо Яхуи, висш служител на НХК, който наблюдава болниците, в отделно интервю за People's Daily, публикувано във вторник.

Промяна на името

Като друг знак за намаляване на въздействието на вируса правителството промени китайското наименование на Ковид-19 от "нова коронавирусна пневмония" на "нови коронавирусни инфекции". Значително намалената вирулентност на Омикрон в сравнение с изходния щам, появил се в Ухан, означава, че повечето хора се разболяват само от леки инфекции на горните дихателни пътища, твърдят властите.

"Новият коронавирус ще се задържи в природата още дълго време", се казва в изявлението. "Той е станал много по-малко вирулентен от преди и заболяването, което причинява, постепенно ще се превърне в често срещано респираторно заболяване."

Втората по големина икономика в света е до голяма степен откъсната от света от началото на 2020 г., когато Китай за първи път наложи обща забрана за пътуване в чужбина. Макар че по-късно отмени категоричното ограничение, той запази в сила сложна мрежа от тестове и бюрократични изисквания около международните полети, които обезкуражиха повечето пътници и ефективно го държаха откъснат от света.

По-лесно пътуване

По-лесното пътуване към и от Китай вероятно ще бъде от полза за много страни по света, които разчитат на китайските туристи. Неотдавнашното разхлабване на изискванията за тестване и изолация при пътуване в рамките на Китай може също да увеличи приходите от вътрешен туризъм, които намаляха с 26 % по време на едноседмичния празник на Националния ден през октомври в сравнение със същия период на миналата година.

Внезапният обрат на Китай по отношение на Covid нула обърка очакванията на икономисти и инвеститори, като усложни оценките за това как политиките му ще се отразят на икономическия растеж.

Въпреки че вероятно ще има значителни краткосрочни затруднения, тъй като случаите се увеличават и жителите често остават вкъщи, нарушавайки редица дейности, промяната в политиката проправя пътя за по-пълно възстановяване, след като премине първата голяма вълна от инфекции. Китай е поел ангажимент да съживи потреблението и да подкрепи частния сектор през 2023 г., а според икономисти сигналите са ясни, че фокусът е върху повишаването на брутния вътрешен продукт, като политиците вероятно ще се стремят към растеж от 5 % или повече.

Намаляването на контрола върху Ковида ще "помогне да се сведе до минимум социалното и икономическото въздействие на епидемията във възможно най-голяма степен", заяви Лян от НХК пред репортери на брифинг в Пекин във вторник следобед.

"Най-накрая изглежда, че Китай е обърнал посоката", каза Колм Рафърти, председател на Американската търговска камара в Китай. "Твърдо вярваме, че възможността хората от двете страни отново да се срещнат лице в лице ще спомогне за улесняване на по-положителна траектория в двустранните отношения."