Биткойн надмина $57 000 за първи път от края на 2021 г.

От началото на годината цената на биткойна се е повишила с 32%, а продължителното оживление разпали спекулативния апетит към по-малки токени като Ether и Dogecoin.

09:48 | 27 февруари 2024
Обновен: 09:49 | 27 февруари 2024
Автор: Сувашри Гош, Сидарта Шукла
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът достигна ниво от 57 000 долара за първи път от края на 2021 г., подкрепен от търсенето на инвеститорите чрез борсово търгувани фондове (ETF), както и от по-нататъшните покупки на MicroStrategy Inc.

Цифровият актив добави цели 4,4% до 57 039 долара, преди да намали част от ръста и да се търгува на ниво 56 085 долара към 6 ч. сутринта във вторник в Лондон. От началото на годината цената на биткойна се е повишила с 32%, а продължителното оживление разпали спекулативния апетит към по-малки токени като Ether и Dogecoin.

Нетната сума от 6,1 млрд. долара се е вляла в няколко знакови ETF за биткойн, които започнаха да се търгуват в САЩ на 11 януари, което е сигнал за разширяващо се търсене на токена отвъд най-големите фенове на цифровите активи. Предстоящото намаляване на ръста на предлагането на биткойн, т.нар. халвинг (разполовяване бел. ред.), засилва оптимистичните настроения.

MicroStrategy, фирма за корпоративен софтуер, която купува биткойн като част от корпоративната си стратегия, заяви в понеделник, че този месец е закупила още около 3 000 токена. В момента компанията притежава около 10 млрд. долара в биткойни.

Група от девет нови американски борсово търгувани фонда за биткойн току-що отбеляза рекорден обем |

"Не очакваме голямо отдръпване на биткойна предвид пробива и положителната междинна инерция", пише в бележка Кейти Стоктън, основател на Fairlead Strategies.
 

Общата стойност на цифровите активи сега възлиза на около 2,2 трилиона долара, според CoinGecko, в сравнение с най-ниската стойност от около 820 млрд. долара по време на мечия пазар през 2022 г., когато FTX и други криптоплатформи се сринаха.

Нарастваща доходност
Цената на цифровите активи рязко се увеличава, въпреки че инвеститорите намалиха очакванията си за по-разхлабена парична политика през тази година, за което свидетелства повишаването на доходността на американските държавни ценни книжа.

"Положителният импулс при крипто се разгръща въпреки повишаването на лихвите", пише в бележка на Fundstrat Global Advisors ръководителят на отдела за стратегии за цифрови активи Шон Фарел.

Биткойнът се представя по-добре от активи като златото през тази година

През тази година биткойнът се е представил по-добре от традиционните активи като акции и злато. Коефициентът, сравняващ цената на токена с тази на благородния метал, е на най-високо ниво от повече от две години.

Акциите на свързаните с криптовалутите компании поскъпнаха в САЩ в понеделник. MicroStrategy нарасна с 16%, платформата за търговия Coinbase Global Inc. се увеличи със 17%, а миньорът Marathon Digital Holdings Inc. скочи с 22%.

Положителните настроения се разпространиха и върху азиатските акции, свързани с цифрови активи, като във вторник бяха отбелязани ръстове в компании като японската Monex Group и Woori Technology Investment Co. в Южна Корея.