Криптовалутата на Сам Алтман Worldcoin поскъпна с около 140% за една седмица

Скокът на монетата увеличи портфейлите на двама от най-големите ѝ притежатели: Three Arrows - наричана още 3AC - и Alameda Research, сестринската фирма на провалилата се крипто борса FTX

19:04 | 20 февруари 2024
Обновен: 19:35 | 20 февруари 2024
Автор: Сидкарта Шукла
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Годината беше трудна за кредиторите на фалиралите инвестиционни дружества Three Arrows Capital и Alameda Research, но неотдавнашният скок в цената на крипто токена Worldcoin им дава известно успокоение.

Worldcoin, монетата на криптопроекта, чийто съосновател е главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, скочи с около 140% през последните седем дни, според данни на CoinGecko, като се повиши най-вече след като OpenAI обяви пускането на приложението за създаване на текст във видео Sora. Напредъкът губи известна скорост през последните 24 часа, като токенът е поевтинял с 11% и се търгува за 6,81 долара за брой към 13:20 ч. лондонско време във вторник. В понеделник той достигна исторически връх от 7,95 долара.


Графика с цената на Worldcoin

Скокът на монетата подкрепи портфейлите на двама от най-големите ѝ притежатели: Three Arrows - наричана още 3AC - и Alameda Research, сестринската фирма на провалилата се крипто борса FTX на Сам Банкман-Фрийд, които се сринаха по време на разгрома за крипто сектора през 2022 г. В известните крипто портфейли на ликвидатора на Three Arrows - Teneo, се намират около 75 млн. токена WLD, които в момента са на стойност около 520 млн. долара, докато в известните адреси на Alameda има 25 млн. токена на стойност 173 млн. долара, според данни на платформата Arkham Intelligence.

Worldcoin не е отговорил веднага на искането за коментар.

"Worldcoin е луд проект, но подобни неща наистина помагат на кредиторите на бичия пазар. Ралито на токена е огромен успех за кредиторите и на двете фалирали фирми, особено за 3AC", заяви в интервю Томас Брейзиел, съосновател и управляващ партньор на инвестиционната компания за проблемни активи 117 Partners. Фирмата на Бразиел има претенции и към двете фирми, каза той.

"При Аламеда всички тези пари ще се насочат първо към клиентите, а след това към други кредитори, както е предвидено в споразуменията за преструктуриране", каза Брейзиел. "Това не е разтърсваща сума, но осигурява известно облекчение. Но за 3AC това е огромен стимул, тъй като те бяха загубили всичките си биткойни и единственото, което им беше останало, беше книгата им с рискови инвестиции."

Worldcoin, който беше започнат през юли, използва малко устройство, наречено "сфера", за сканиране на очните ябълки на хората, за да генерира уникална цифрова идентичност. Тази самоличност, или World ID, дава на притежателя си "доказателство за личност", казано на езика на Worldcoin. Потребителите получават Worldcoin токени в замяна на участието си. Освен че имат общ основател, WorldCoin и Open AI не са официално свързани.