Стойността на криптопазара се върна над $2 трилиона в широко рали

Повишението на биткойн с 22% от началото на годината досега помогна за издигането на пазарната капитализация на цифровите активи над 2 трилиона долара за първи път от април 2022 г. насам

14:45 | 15 февруари 2024
Обновен: 15:51 | 15 февруари 2024
Автор: Сувашри Гош,Сидхарта Шукла
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Биткойн се колебаеше около 52 000 долара след широкото рали на криптовалутите, в резултат на което вторият по големина токен етер се върна там, където се намираше преди срива на стабилната валута TerraUSD преди почти две години.

Повишението на биткойн с 22% от началото на годината досега помогна за издигането на пазарната капитализация на цифровите активи над 2 трилиона долара за първи път от април 2022 г. насам, сочат данни на CoinGecko. Биткойн и етер се повишиха с повече от 1% в един момент в четвъртък в Сингапур, като етер постигна цена от 2785 долара към 9:37 ч. сутринта.

Специфични за сектора фактори подкрепят биткойн, включително дебюта на американски борсово търгувани фондове, посветени на токена. Партидата от продукти на компании като BlackRock Inc. и Fidelity Investments привлече нетно 3,9 млрд. долара от началото на търговията им на 11 януари. Междувременно т.нар. "халвинг" на биткойн, която трябва да се осъществи през април, ще ограничи предлагането на най-големия цифров актив - събитие, което мнозина разглеждат като опора за цените въз основа на историческия прецедент.

Неотдавнашното рали на цените вероятно отразява силните нетни притоци в американските спот биткойн ETF“, каза Зак Пандл, управляващ директор проучвания в доставчика на криптофондове Grayscale Investments LLC.

Биткойнът се представи по-добре от световните акции през тази година

Етерът се изкачва по-бавно от биткойн до нивата, предшестващи имплозията на TerraUSD в началото на май 2022 г. - психологически важен праг, като се има предвид разрухата, която предизвика това събитие. Създателят на TerraUSD, До Квон, е задържан в Черна гора и очаква екстрадиция в родната си Южна Корея или в САЩ, където е издирван по обвинения в измама.

Биткойн уттои стойността си от началото на миналата година, завръщайки се от разгрома на цифровите активи през 2022 г. Залозите на пазара на опции показват, че трейдърите се целят в цени, надхвърлящи рекорда от почти 69 000 долара, постигнат през ноември 2021 г.

Подкрепящите биткойн наративи „помагат на целия криптопазар, тъй като корелациите между BTC и други активи са високи“, пише Ноел Ачесън, автор на бюлетина Crypto Is Macro Now.