Биткойн достигна $50 000 с помощта на Лунната нова година

Спадът в обема на търговията се смята за вероятна последица от новогодишните празници в Китай, когато много хора в Азиатско-тихоокеанския регион пътуват и прекарват времето си със семейството и приятелите си

14:24 | 14 февруари 2024
Автор: Миао Шен
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Грабващият заглавията скок на биткойна до 50 000 долара не беше изненада за трейдърите, които забелязаха сезонния ефект в една част от криптопазара: Дигиталният актив има тенденция да се повишава в леката търговия около Лунната нова година.

Забележителното завръщане на най-старата криптовалута до най-високите нива от повече от две години насам е тясно свързано с одобрението на спот фондовете за търговия с биткойн в САЩ миналия месец. Но изглежда, че лудостта, свързана с Биткойн ETF, вече е намаляла, като средният дневен обем на търговията на криптопазара досега през този месец е спаднал до 113 млрд. долара, в сравнение с около 149 млрд. долара през януари, според фирмата за данни за криптотърговията CCData.


Обемът на търговията с криптовалути се понижава от януарския връх/Общ обем на търговията на борсите през 2024 г. досега

Спадът в обема на търговията се смята за вероятна последица от новогодишните празници в Китай, когато много хора в Азиатско-тихоокеанския регион пътуват и прекарват времето си със семейството и приятелите си. В същото време биткойнът достигна ключовия момент на 12-ти февруари, два дни след официалното начало на новата година, като празничните тържества често продължават седмица и дори повече.

"В исторически план биткойн поне се е покачвал" точно преди или след Лунната нова година, каза Шилианг Танг, президент на основната търговска фирма Arbelos Markets. "Така че зад движението на цената се крие известна сезонност".

Макар че леката търговия може да засили колебанията на цените и в двете посоки, Танг каза, че по време на "китайската Нова година подаряването на пари е голяма традиция. Настроенията са по-позитивни."

CCData също така отбеляза, че обемът през януари е бил "завишен" поради шумотевицата около биткойн ETF, но все пак е бил нисък в сравнение с историческата средна стойност.

Според Джошуа де Вос, ръководител на изследванията в CCData, средният дневен обем е на ниво от около 198 млрд. долара от януари 2021 г. насам. Но обемът по време на празниците на Лунната нова година е бил "значително по-нисък" в сравнение с останалата част от годината, каза той.

Тези данни потвърждават тезата, че китайската лунна нова година изглежда намалява значително средните дневни обеми, каза той.