Изходящите потоци от най-големия ETF за биткойн се забавят и разкъсват облаците над сектора

Биткойнът поскъпна с почти 160% миналата година, надминавайки традиционните активи поради очакванията, че американските спот ETF-и ще катализират по-широкото приемане на криптовалутата от инвеститори

10:20 | 26 януари 2024
Обновен: 10:23 | 26 януари 2024
Автор: Сунил Джагтиани
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът се стабилизира около 40 000 долара на фона на забавяне на изходящите потоци от фонда Grayscale Bitcoin Trust на стойност 20 млрд. долара, което според стратези може да помогне за спиране на двуседмичния спад в цената на токена.

Около 4,8 млрд. щатски долара са излезли от най-големия в света портфейл за биткойни, откакто той стана борсово търгуван фонд на 11 януари, показват данни, събрани от Bloomberg. За същия период биткойнът е загубил около 20% от цената си.

Преминаването на фонда от затворен тип позволи на инвеститорите да приключат популярна арбитражна сделка и им разреши да се разпореждат с имуществото на фалиралата борса FTX. Дневният темп на отлив от инструмента, известен още като GBTC, достигна връх от 641 млн. долара на 22 януари, но до 25 януари се охлади до 394 млн. долара.

 

Сага с ETF | Биткойнът нарасна при спекулациите с ETF, преди да потъне, след като продуктите бяха пуснати в продажба

"Започваме да наблюдаваме модел на намаляващи обратни изкупувания от GBTC", написа в бележка Шон Фарел, главен криптостратег във Fundstrat Global Advisors. "Със сигурност ще трябва да следим ситуацията в продължение на още няколко дни, но самото забавяне на това изтичане на капитал би послужило като голям стимул за пазара."

Фондът Grayscale започна да се търгува в новия си формат в същия ден, в който в САЩ дебютираха девет други спот Биткойн ETF, включително от BlackRock Inc. и Fidelity Investments. Тези фондове са привлекли над 5 млрд. долара, докато нетният приток в 10-те спот ETF като цяло възлиза на около 745 млн. долара, според данни, събрани от Bloomberg.

Дяловете в инструмента Grayscale поевтиняха и се търгуват с отстъпка спрямо базовите притежания на биткойни в портфейла от началото на 2021 г., когато продуктът беше от затворен тип. Дяловете на ETF обикновено прегръщат нетната стойност на активите, така че перспективата за преобразуване на тръста накара спекулантите да заложат на изчезването на отстъпката, което и се случи.

"Прибирането на печалба от предишни инвестиции в GBTC, направени с отстъпка от нетната стойност на активите миналата година, вероятно е основен двигател на корекцията на биткойна", пишат в бележка стратези на JPMorgan Chase & Co. включително Николаос Панигирцоглу. Подобно прибиране на печалби "би трябвало да е до голяма степен зад гърба ни, ограничавайки всяко понижение за биткойн оттук нататък", добави екипът.

Преобладаващи обеми
Тръстът Grayscale Bitcoin Trust доминира в обемите на търговия и вече затвърди ролята си на истински инструмент на капиталовите пазари за прехвърляне на риска в биткойн, заяви по-рано тази седмица Джон Хофман, управляващ директор продажби и дистрибуция в Grayscale Investments. Той добави, че "разнообразната акционерна база на GBTC ще продължи да разгръща стратегии, които оказват влияние върху притока и отлива на средства".

Биткойнът поскъпна с почти 160% миналата година, надминавайки традиционните активи като акциите, на фона на очакванията, че американските спот ETF-и ще катализират по-широкото приемане на криптовалутата от институционални и индивидуални инвеститори.

От началото на годината токените отстъпват и изостават от световните пазари, тъй като инвеститорите изчакват да видят дали вълнението ще се превърне в реалност.

Групата американски спот борсово търгувани фондове за биткойн е имала най-успешното начало на подобен фонд в историята, ако се съди по показателите за търговия и поток, според Bloomberg Intelligence.

Биткойнът достигна връх в рамките на деня от 49 021 долара на 11 януари, когато фондовете бяха пуснати в обращение, преди да се свлече до най-ниската стойност от 38 510 долара по-рано тази седмица. Най-големият дигитален актив се търгуваше за 40 100 долара към 13:37 ч. в Сингапур в петък. Той постави рекорден връх от близо 69 000 долара по време на криптоманията от времето на пандемията през 2021 г.