В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Китайските фондове се опитват да охладят бума по ETF-ите за акции в САЩ

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 24.01.2024 г.

15:00 | 24 януари 2024
Автор: Антоанет Василева

Китайските взаимни фондове се опитват да намалят ентусиазма на инвеститорите по отношение на американските акции, като въвеждат нови ограничения за закупуване на техните продукти в условията на нарастващо търсене. China Asset Management Co. спря записванията в двойка взаимни фондове, които инвестират в борсово търгувани фондове, проследяващи Nasdaq-100 и S&P 500, според нейното изявление от сряда.Това коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Компанията предупреди за нарастваща премия на един от своите ETF над стойността на базовия актив и заяви, че ограниченията имат за цел да защитят инвеститорите и да осигурят стабилни операции на фондовете.

Bosera Asset Management Co. също се опитва да охлади ентусиазма на инвеститорите, като ограничава дневните покупки на продукти на взаимни фондове, свързани с Bosera Standard And Poor's 500 ETF QDII, до 1 милион юана, което се равнява на 139 440 долара. Инвеститорите, които купуват ETF директно, обаче няма да подлежат на ограничението.

China AMC standart и poor 500 ETF набират популярност

Действията на компаниите отразяват опитите за смекчаване на възможните последици от манията на местните инвеститори да преследват новите върхове на американските борсови измерители, които са в ярък контраст с китайския борсов бенчмарк, потънал до ново петгодишно дъно.

Премиите на ETF се увеличават, когато инвеститорите агресивно наддават за фонда. Ограничаването на покупките на тези продукти на взаимни фондове, които следват популярните американски ETF-и, би затворило един от каналите за участие на много китайски инвеститори в ралито в чужбина.

Повече от водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.