Китай може да емитира специални облигации на стойност $139 милиарда

Последната продажба беше през 2020 г., когато властите емитираха такива облигации на стойност 1 трилион юана, за да платят за мерки за реакция при пандемия

18:05 | 16 януари 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай обмисля емитирането на 1 трилион юана (139 млрд. долара) нов дълг в рамките на специален план за държавни облигации - едва четвъртата подобна продажба за последните 26 години, тъй като властите търсят повече средства за финансиране на засилващите се усилия за укрепване на втората по големина икономика в света.

Предложението, което се обсъжда от висшите политици, ще включва продажбата на свръхдългосрочни държавни облигации за финансиране на проекти, свързани с храните, енергията, веригите за доставки и урбанизацията, заявиха запознати лица.

Предишни продажби на такива облигации са рядкост: например след Азиатската финансова криза през 1998 г. правителството емитира специален дълг, за да попълни капитала на големи държавни банки. Последната продажба беше през 2020 г., когато властите емитираха такива облигации на стойност 1 трилион юана, за да платят за мерки за реакция при пандемия.

Обсъжданията подчертават усилията на правителството на президента Си Дзинпин да прехвърли отговорността за разходите от задлъжнелите местни служители на централните власти в подкрепа на икономиката, която се бори да запази темпото си. Упоритият дефлационен натиск, продължаващата криза с недвижимите имоти и слабото вътрешно търсене оказват влияние върху активността и потискат доверието, което предизвиква призиви сред икономисти и инвеститори за допълнителни стимули.

Обсъжданията продължават и планът може да бъде променен, твърдят запознати. Министерството на финансите не е отговорило на молбата за коментар.

Миналата година Китай също използва допълнителни продажби на държавни облигации, за да подпомогне икономиката. В този случай Пекин предприе необичайната стъпка да повиши съотношението на фискалния дефицит за 2023 г. до около 3,8% от брутния вътрешен продукт - действие, което включваше емитиране на допълнителен държавен дълг на стойност 1 трилион юана за подпомагане на бедствия и строителство.

За разлика от миналата година, предложението за 2024 г. ще използва специален дълг, който в миналото е бил отчитан в допълнение към нормалния бюджет и не е допринасял за номиналното съотношение на дефицита.

Изключително дългият дизайн на облигациите означава, че постъпленията ще бъдат изплащани в продължение на няколко десетилетия, като по този начин се намалява натискът за извършване на плащания в краткосрочен план. Това е в контраст с емитирания в края на миналата година дълг, който включваше ключови срочни облигации, които ще бъдат изплатени за много по-малък период от време - от няколко години до десетилетие.

Икономистите от Goldman Sachs Group Inc. написаха в изследователска бележка в понеделник, че емитирането на такива облигации "може да не е в състояние да отговори на всички фискални предизвикателства", като нарекоха емитирането на такъв дълг "вероятен инструмент" за облекчаване на фискалната политика през тази година.

"Смятаме, че фискалната подкрепа трябва да остане стабилна през тази година, но отчитаме несигурността около точната комбинация от предстоящи емисии на държавни облигации", добавиха те.

Местните власти в Китай работят по проектни предложения, твърдят запознати. Продажбите ще бъдат планирани за втората половина на тази година, каза един от тях. Около половината от постъпленията от допълнителната продажба на дълг, обявена през октомври, все още се сортират за използване в началото на 2024 г.

Икономистите смятат, че тазгодишният официален бюджетен дефицит - който ще бъде определен през март на Националния народен конгрес, ключово годишно политическо събрание - може да бъде подобен или малко по-голям от миналогодишния. Бюджетният дефицит за 2023 г. достигна 8,7 трлн. юана според един от широките измерители, който включва обявения през октомври допълнителен дълг.

В интервю за държавна медия по-рано този месец министърът на финансите Лан Фоан определи съотношението на държавния дълг като "в разумни граници". Той добави, че длъжностните лица са "разширявали разходите по подходящ начин и са посрещали реалистични нужди, като същевременно са запазили място за справяне с потенциални рискове и предизвикателства в бъдеще".