Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Преслав Райков: Облигациите ще останат привлекателен актив и през 2024 г.

Преслав Райков, финансов анализатор, в "Светът е бизнес" 05.01.2024 г.

21:04 | 5 януари 2024
Автор: Георги Месробович

Атаките на хутите над кораби в Червено море се отразяват на цените на транспорт и застраховане, което води до оскъпяване на стоките. А САЩ се опитва да разчита само на себе си и в бъдеще на Венецуела за нуждите си от петрол. На борсата от началото на годината се наблюдаваха спадове при цените на акциите на компаниите от Великолепната седморка, като един факто за това е преразпределянето на портфейлите на инвеститори и фондове. На пазара на облигации се очаква 2024 г. да бъде все още така добра година за тях, като промяна може да се очаква през 2025 г., това коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Напрежението в Червено море се отразяват на спот цените за пренос на 40-футовите контейнери, които се увеличават със значителните 173% от средата на декември насам. Наблюдава се и спекулативно повишаване на цените от страна на някои превозвачи, спрямо които регулаторите изразяват опасения, каза Райков. Проблемът се дължи не само на хутите, но и на други групи, подкрепяни от Иран, които затрудняват свободното движение на търговски кораби. Влиянието на САЩ в Близкия изток се променя, като страната предпочита по-резервирана роля и активно се насочва към свои енергийни източници.

Гостът смята, че САЩ се очаква да насочат вниманието си към Венецуела и собствената си производствена индустрия като основни източници на петрол. Политиката на САЩ вече не разчита толкова на петролните залежи в Близкия изток.

Спадът в пазарната капитализация на Великолепната седморка в началото на годината се обяснява с ребалансирането на портфейлите, на големи инвеститори и фондове, в края на годината и началото на следващата, както и с очакванията от Федералния резерв (Фед) за намаляване на лихвените проценти.

„Ако погледнем каква част от ръста на S&P500 е задвижена основно от тази Великолепна седморка – те движат основно този индекс и основно капитализацията на пазара, което е една огромна свръх концентрация в тези компании.“

Гостът смята, че САЩ успя да постигне мекото кацане, като очаква намаления на лихвените проценти от страна на Фед през втората половина на 2024 г., когато Централната банка ще е постигнала целта си за 2% инфлация.

Гостът предвижда, че облигациите ще останат привлекателен актив през 2024 г., въпреки очакванията за понижение на лихвите. Облигациите предлагат сигурност и доходност, които в момента са желани от инвеститорите. Акцент се поставя върху неяснотите в икономическата обстановка и продължаващата стабилност на облигационните пазари. В крайна сметка, гостът подчертава необходимостта от внимателно наблюдение на данните за пазара на труда като един от ключовите фактори, които могат да влияят на облигациите.

„Мисля че облигациите и през 2024 г. ще останат много привлекателен актив. Поради факта, че дори и да имаме някакво понижение на лихвите в САЩ и в Европа, то не би било съществено, до момента, в който все още имаме не ясноти, все още голяма част от капиталите стоят на така наречения паркинг. Може би след 2025 г. ще видим изход от облигационните пазари и вход в новия икономически цикъл – Било то в технологични акции, в ново стартиращи сектори и звена. Така че мисля, че 2024 г. ще бъде отново доста добра година за това да инвестираш във висококачествени облигации.“

Златото преживява исторически ръст, достигайки 2000 долара за тройунция през последните 5 месеца. Този ръст се обяснява със завръщането на златото към своята роля на актив убежище след временното устойчиво позициониране на технологичния сектор в САЩ и преориентирането на инвеститорите по време на пандемията към крипто активи.

Доларът и швейцарският франк са предпочитани активи убежища, особено по време на напрежение и несигурност. Гостът не смята, че ще има значително оскъпяване на долара, предполагайки, че по-скоро ще настъпи корекция спрямо други валути.

Преглежда се перспективата за долара в световната икономика. Гостът смята, че желанието от страна на БРИКС и други играчи да се изкара долара от световната икономика е преувеличено, като доларът продължава да бъде основната валута за световния дълг.

Материалът не е препоръка за инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.