В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Акциите на петролните гиганти поскъпват заради кризата в Червено море

Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, във "В развитие" 04.01.2024 г.

15:10 | 4 януари 2024
Обновен: 15:17 | 4 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

След бурното начало на годината акциите се стабилизираха, тъй като инвеститорите очакваха нови указания за момента на евентуално намаляване на лихвените проценти. Петролът продължи да поскъпва, тъй като конфликтът в Близкия изток засили опасенията за доставките. Tова коментира Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Фючърсите на американските акции се повишиха, а европейският Stoxx 600 добави 0,4%, подкрепен от основните петролни компании, включително TotalEnergies SE и BP Plc, след като суровият петрол скочи с повече от 4% за две сесии. Облигациите поевтиняха, като доходността на 10-годишните държавни книжа се повиши с четири базисни пункта до 3,95%.

Суровият петрол сорт Brent се търгуваше на нива от близо 79 долара за барел след прекъсването на доставките в Либия и след като Иран заяви, че атаките, при които загинаха близо 100 души в страната, са били наказание за позицията му срещу Израел.

Десетгодишните облигации в Европа и САЩ възобновиха пониженията си. Инфлацията във Франция се повиши през декември. Годишният показател от 4,1% е по-висок от 3,9% през ноември, сочат данните, публикувани в четвъртък. Това съответства на средната оценка в проучване на Блумбърг сред анализатори и остава доста под пика от 7,3%, отбелязан през февруари 2023. Инвеститорите очакват данните от Германия, а данните за еврозоната ще бъдат представени в петък.

Сред основните акции: Apple Inc. поевтиня с 0,7% в търговията преди отваряне на пазарите, като е на път да увеличи загубите си за четвърта сесия.

В Лондон Next Plc поскъпна, след като британският търговец на дребно на стоки за дома и дрехи повиши прогнозната си печалба, докато JD Sports Fashion Plc се сринаха с 20% в началото на търговията, тъй като британският търговец на дребно на спортни облекла намали прогнозната си печалба.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.