Защо обещаните от властите $280 млрд. вероятно няма да спасят китайската фондова борса

Политиците се стремят да мобилизират около 2 трилиона юана , главно от офшорни сметки на китайски държавни предприятия, като част от стабилизационен фонд за закупуване континентални акции

18:10 | 23 януари 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според запознати китайските власти обмислят пакет от мерки за стабилизиране на срива на фондовата борса, след като предишните опити да се възстанови доверието на инвеститорите се провалиха и накараха премиера Ли Цян да призове за "решителни" стъпки.

Политиците се стремят да мобилизират около 2 трилиона юана (278 млрд. долара), главно от офшорни сметки на китайски държавни предприятия, като част от стабилизационен фонд за закупуване континентални акции в страната, чрез търговската връзка с Хонконг, заявиха хората, които помолиха да не бъдат назовавани, тъй като става въпрос за поверителен въпрос. Те също така са заделили поне 300 млрд. юана от местни средства за инвестиране в китайски акции чрез China Securities Finance Corp. или Central Huijin Investment Ltd., казаха хората.

Обсъжданията подчертават повишеното чувство за спешност сред китайските власти да спрат разпродажбите, които доведоха до петгодишно дъно на индекса CSI 300 тази седмица. Успокояването на инвеститорите на дребно в страната, много от които бяха засегнати от продължителния спад в сектора на недвижимите имоти, също се счита за ключово за запазване на социалната стабилност.

Създаването на подкрепен от държавата стабилизационен фонд се обмисля поне от октомври, въпреки че някои инвеститори изразиха съмнения относно неговата ефикасност, тъй като предишните усилия на Пекин за спасяване на икономиката невинаги са давали резултат. Кризата с недвижимите имоти в Китай, влошените потребителски нагласи, спадът на чуждестранните инвестиции и пониженото доверие сред местния бизнес след години на нестабилна политика оказват натиск както върху икономиката, така и върху пазарите.

"Потенциалният пакет от мерки за подкрепа би трябвало да успее да спре спадовете в краткосрочен план и да стабилизира пазарите до Лунната нова година, но в миналото само държавните покупки са имали ограничен успех в обръщането на пазарните настроения, ако не са последвани от допълнителни мерки", каза Марвин Чен, стратег в Bloomberg Intelligence.

Акциите на китайските борси намалиха по-ранното си покачване и завършиха само с 0,4% повишение. Индексът на китайските акции, листвани в Хонконг, се повиши с 2,8%, което е по-малко от дневния ръст от 4,1%.


Китайските акции падат/ Китайските акции достигат петгодишно дъно преди планираното спасяване от страна на Пекин

Длъжностните лица обмислят и други варианти и могат да обявят някои от тях още тази седмица, ако бъдат одобрени от висшето ръководство, казаха хората. Плановете все още подлежат на промяна. Китайската комисия за регулиране на ценните книжа не отговори на искането за коментар.

На заседанието на Държавния съвет в понеделник, председателствано от Ли, кабинетът на Китай е получил информация за дейността на капиталовите пазари, както и съображения за свързаната с тях работа, според официално изявление, което не дава повече подробности за това какво обмисля Пекин.

Общо над 6 трилиона долара са били изтрити от пазарната стойност на китайските и хонконгските акции след достигнатия през 2021 г. връх, което подчертава предизвикателството, пред което е изправен Пекин, когато се опитва да спре спада на доверието на инвеститорите.

Отделно от това, в понеделник регулаторите дадоха насоки на поне две държавни застрахователни компании да се въздържат от продажба на повече акции, отколкото са закупили. Най-голямата брокерска компания в страната Citic Securities Co. миналата седмица спря услугите по къси позиции за някои клиенти след указания от регулаторите, съобщи Bloomberg News.

Последователните действия на Китай през последните месеци за стимулиране на пазарните настроения бяха посрещнати от търговците с голяма доза отчаяние, като някои от тях призоваха за по-силни стимули. Пекин ограничи късите продажби, а държавните фондове се намесиха, за да купуват акции на големи банки.

"Спасителният пакет може да се окаже недостатъчен сам по себе си, за да подкрепи пазара от гледна точка на вложената стойност, но със сигурност ще помогне да се разсее идеята, че правителството не се интересува", каза Вей-Серн Линг, управляващ директор в Union Bancaire Privee.

През последните години доверието беше подкопано и от засилващия се контрол на президента Си Дзинпин върху частните предприятия, който включва репресии срещу технологичните гиганти в страната. Международните банки, които планираха мащабна експанзия в страната, сега смекчават амбициите си да изграждат платформи във втората по големина икономика в света.

"Хората на Си Дзинпин почти сигурно му казват, че разгромът на капиталовия пазар представлява риск за стабилността", казва Джордж Магнус, научен сътрудник в Китайския център на Оксфордския университет. "Инвеститорите се отказват от китайските акции не само по нормални причини, свързани с оценката, но и защото цялата икономическа политика и политическа среда са атрофирали. Възвръщането на доверието вероятно изисква сериозни промени и в двете."

Последният пакетът за закупуване на континентални акции чрез офшорни търговски връзки, показва чувството за спешност от страна на властите. Той идва след разгром, в резултат на който китайските и хонконгските акции изтриха повече от 6 трилиона долара от пазарната си стойност от върха, достигнат през 2021 г. Стойността на китайския пазар на акции никога не е била толкова далеч зад тази на САЩ.

Кевин Снайдер, президент на Азиатско-тихоокеанския регион без Япония в Goldman Sachs Group Inc., призова за повече последователност от страна на властите, за да се възстанови доверието.

"Въпросът, който възниква при разглеждането на този пакет или на всеки друг пакет от действия, е как се решава този проблем?", каза той в интервю за телевизия Bloomberg във вторник в Хонконг. "Променя ли се настроението? Дава ли на хората основания да вярват в бъдещето на икономиката по положителен начин?", каза той.

По време на кризата през 2015 г. Пекин използва China Securities Finance Corp. като основно средство за стабилизиране, като ѝ позволи да получи достъп до 3 трилиона юана заемни средства от източници, включващи централната банка и търговските кредитори. Парите бяха използвани за директно закупуване на акции и за осигуряване на ликвидност на брокерските къщи. Въпреки това сътресенията приключиха едва година по-късно.

Този път длъжностните лица се стремят да използват офшорни пари, за да сведат до минимум въздействието върху и без това отслабващия юан, твърдят хората. Bloomberg Intelligence изчислява, че спасителният фонд може да се разшири до 488 млрд. долара, като предполага, че размерът му ще бъде подобен на този през 2015 г., когато "националният отбор" използва около 5% от пазарната стойност на А-акциите, пишат в бележка анализаторите, ръководени от Шърни Уонг.

Сривът на акциите увеличава натиска върху деривати "снежни топки", които представляват структурирани продукти, обещаващи купони, подобни на облигациите, докато базовите активи се търгуват в определен диапазон. В понеделник индексът CSI Smallcap 500, който е референтен за ценообразуването на някои от тези продукти, се понижи с 4,7%, с което се понижи под по-рано изчисления праг, който може да доведе до широкообхватни загуби при "снежните топки".

Инвеститорите на дребно, които наброяват 220 милиона души, представляват около 60% от оборота на китайската фондова борса и идеята за недоволство по време на събранията вероятно няма да се хареса на ръководството на страната.

Без да са убедени във възстановяването на икономиката, инвеститорите ще останат настрана. Някои от най-големите парични мениджъри в света вече се оттеглиха от пазара, тъй като смятат рисковете за твърде високи.

Списъкът с икономическите проблеми, пред които е изправен Китай, е дълъг и изисква структурни решения. Намаляващото население не е добро предзнаменование за потреблението, геополитическото напрежение ограничава технологичните амбиции на Пекин, а пазарът на недвижими имоти е в застой - всичко това засилва дефлационния натиск в икономиката.

"В крайна сметка, дори парите да са достатъчни, за да подкрепят пазара, те не решават нито един друг проблем, пред който е изправен Китай, като например ограниченията от страна на САЩ, слабата икономика, безработицата", каза Вей-Серн Линг, управляващ директор в Union Bancaire Privee.