Компания от Хонконг планира да пусне спот ETF за биткойн през първото тримесечие

Venture Smart Financial Holdings Ltd. заяви, че планира да подаде заявление в Комисията по ценни книжа и фючърси за създаване на ETF

18:30 | 19 януари 2024
Автор: Анабел Дролерс
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Компания за финансови услуги от Хонконг възнамерява да стартира борсово търгуван фонд, инвестиращ директно в биткойн, тъй като градът продължава да полага усилия за изграждане на център за цифрови активи.

Venture Smart Financial Holdings Ltd. заяви, че планира да подаде заявление в Комисията по ценни книжа и фючърси за създаване на ETF. Миналият месец регулаторът за първи път издаде насоки за одобряване на спот криптофондове.

Това е пазар, който има огромен потенциал“, коментира Брайън Чан, ръководител на групата за инвестиции и продукти в компанията, известна още като VSFG. „Целта ни е до края на тази година да управляваме активи на стойност 500 милиона долара.“

Спот крипто ETF-ите са в центъра на вниманието, след като в САЩ започнаха да функционират множество широко рекламирани фондове за биткойн, включително от емитенти като BlackRock Inc. и Fidelity Investments. Най-големият дигитален актив нарасна повече от два пъти миналата година в очакване на американските продукти, но се е понижил с около 10%, откакто превозните средства започнаха да се търгуват на 11 януари, тъй като търговците преценяват колко парични средства привличат.

Биткойнът поевтиня след старта на американските спот ETF-и, тъй като фанфарите за фондовете стихват

Хонконг разрешава крипто ETF-и, базирани на фючърси, и досега са регистрирани три: CSOP Bitcoin Futures, CSOP Ether Futures и Samsung Bitcoin Futures. Общите им активи са сравнително скромни - около 50 милиона долара.

Samsung Asset Management заяви, че няма да „изключи възможността да проучи възможността за стартиране на спот ETF“. CSOP Asset Management не отговори на искането за коментар.

SFC заяви, че не разполага с никакви коментари извън насоките, които публикува през декември. Ако историята на традиционните ETF е показателна, процесът на одобрение на такива продукти може да отнеме седмици и месеци.

VSFG предлага традиционни и цифрови услуги за управление на богатството и е сред първите одобрени от SFC мениджъри на виртуални активи в Хонконг, според уебсайта ѝ.

Aegis Custody, попечител на цифрови активи, води разговори с четирима мениджъри на активи за листване на спот крипто продукти в Хонконг, заяви главният изпълнителен директор на компанията Сера Уей. Регулаторните изисквания на града вероятно ще накарат емитентите да начислят по-високи такси в сравнение с ниските такси за управление на много от новите американски спот ETF за биткойн, каза Уей.

Рамка на Хонконг

През юни Хонконг въведе специална регулаторна рамка за виртуалните активи, част от усилията да възвърне блясъка си на авангарден финансов център. Правилата целят да привлекат компаниите, но също така се фокусират върху защитата на инвеститорите. Инвеститорите на дребно могат да търгуват с основни токени като биткойн и Ether на лицензирани борси.

Макар че Хонконг предлага местен пазар и канал към китайското богатство, все още не е ясно колко голяма криптоактивност може да поддържа градът.

CSOP Asset Management може да оглави надпреварата в Азиатско-тихоокеанския регион“ за спот ETF-и за цифрови активи, казва анализаторът на Bloomberg Intelligence за ETF Ребека Син. Тя изтъкна, че продуктите на CSOP представляват по-голямата част от средствата, управлявани в настоящите фючърсни ETF-и за цифрови активи в Хонконг.

Началото на американските фондове разтревожи някои азиатски юрисдикции, особено Южна Корея, която продължава да е известна с периодичните си мании за виртуални активи. Президентската канцелария на Южна Корея поиска от финансовия регулатор на страната да се въздържи от конкретна позиция по отношение на спот ETF за биткойн на фона на неяснотата дали брокерите ще нарушат местните закони, ако позволят на инвеститорите да търгуват с тези продукти.