Fidelity и BlackRock доминират в надпреварата за потоците на биткойн ETF

Фондът iShares Bitcoin Trust (IBIT) на BlackRock и фондът Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) са водещи в тази област със съответно около 1,9 млрд. долара и 1,6 млрд. долара входящи потоци

20:30 | 24 януари 2024
Автор: Кейти Грейфелд
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-малко от две седмици след като американските регулатори дадоха старт на десет борсово търгувани фонда за биткойн, все повече прилича на състезание за нови активи.

Фондът iShares Bitcoin Trust (IBIT) на BlackRock и фондът Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) са водещи в тази област със съответно около 1,9 млрд. долара и 1,6 млрд. долара входящи потоци, според последните налични данни, събрани от Bloomberg. Това е приблизително 70% от входящите потоци в спот ETF за биткойн досега.

Ранната доминация е доказателство за мощта на маркетинговите и дистрибуторските канали на двата гиганта в управлението на активи, което вероятно е помогнало продуктите да се наложат както в институционалните портфейли, така и в портфейлите на дребно. Тази оферта се запази дори когато биткойнът поевтиня след старта, което доведе до двуцифрени загуби както за IBIT, така и за FBTC. Техният дистрибуторски капацитет, съчетан с разпознаваемост на имената, с която по-малките емитенти не могат да се похвалят, дава на двойката огромна преднина пред останалите участници.

BlackRock и Fidelity имат както ликвидността, така и разпознаваемостта на марката, която някои от другите емитенти нямат - особено когато става въпрос за инвеститори на дребно, които се колебаят дали да инвестират в нововъзникващ клас активи“, казва Роксана Ислам от компанията за данни и анализи на ETF VettaFi. „Все още е в началото на надпреварата, но мисля, че разликата между BlackRock и Fidelity и останалите емитенти само ще се увеличава, колкото повече се увеличават обемът и активите им.“

Blackrock и Fidelity са лидери при биткойн ETF

Bitwise Bitcoin ETF (BITB) е на трето място с 518 млн. долара, следван плътно от 509 млн. долара за ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) на Cathie Wood.

Макар и да е пренаселено поле, силното представяне на средния пакет предполага, че има място за множество емитенти на спот ETF за биткойн, според Нейт Гераси от ETF Store.

Не е малко за ETF от който и да е клас активи да достигне 500 милиона долара, камо ли един милиард управлявани активи“, казва Гераси, президент на консултантската фирма. „Постигането на това в нов клас активи по-малко от две седмици след старта е изключително впечатляващо.“

Всички спот Биткойн ETF-и, които започнаха да се търгуват този месец, са отчели нетни притоци досега, с изключение на Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Въпреки че GBTC е най-големият фонд за криптовалути в света с активи за 22 млрд. долара, той е загубил около 4 млрд. долара, откакто се превърна в ETF.

GBTC е с най-високата в бранша такса от 1,5% - по-ниска от цената от 2% преди конвертирането, но все пак с пъти по-висока от тази на най-близките ѝ конкуренти. Фондът на Franklin Templeton има коефициент на разходите от 0,19% след освобождаването - най-ниският сред спот-биткоин ETF - докато BlackRock и Fidelity са близо до него с евентуални такси от 0,25% след периода на освобождаване.

Според Антъни Скарамучи от SkyBridge Capital в дългосрочен план BlackRock и Fidelity ще останат начело на класацията.

BlackRock и Fidelity ще бъдат двете доминиращи имена. Те разполагат с най-големите сили за продажби“, коментира Скарамучи, основател на SkyBridge, по телевизия Bloomberg този месец. „Тежестта на финансовите услуги са активите, а това са двама от най-големите играчи в сферата на ETF. Така че предполагам, че това ще са двамата победители.