Биткойн е поевтинял с около 20% от одобрението на спот ETF в САЩ

Девет нови спот фонда за биткойн в САЩ започнаха да се търгуват на 11 януари

10:03 | 23 януари 2024
Обновен: 10:04 | 23 януари 2024
Автор: Олга Хариф
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът е поевтинял с почти 20% откакто американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) разреши първите борсово търгувани фондове, инвестиращи директно в токена, тъй като спекулантите стават все по-предпазливи по отношение на потенциалното въздействие на продуктите.

Цифровият актив скочи до 49 021 долара в деня, в който ETF-ите от емитенти, сред които BlackRock Inc. и Fidelity Investments, започнаха да функционират. Биткойнът се търгуваше на цена от 39 990 долара към 6:03 ч. във вторник в Лондон, което представлява 18% спад от този връх в рамките на деня.

Девет нови спот фонда за биткойн в САЩ започнаха да се търгуват на 11 януари, докато Grayscale Bitcoin Trust - или GBTC - на стойност 22 млрд. долара се преобразува от структура от затворен тип в ETF.

През първите шест дни в групата се вляха нетно 1,2 млрд. долара, пише в платформата X старши анализаторът на ETF в Bloomberg Intelligence Ерик Балчунас.

Фондът iShares Bitcoin Trust на BlackRock и фондът Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund събраха по-голямата част от притока, докато 2,8 млрд. долара напуснаха фонда Grayscale, каза Балчунас. Сред продавачите беше имуществото на фалиралата криптоборса FTX, която се освободи от по-голямата част от акциите си в инструмента Grayscale.

Махмурлук | Биткойнът се срина, откакто американските спот ETF-и започнаха да функционират на 11 януари

"През последните две седмици биткойн беше изправен пред предизвикателството на по-тежките макро условия - за което свидетелстват ралито на лихвите и укрепването на долара - и значителния натиск от продажби от страна на търговците, които развързват арбитражните си позиции в GBTC, заедно с продажбата на активите от имуществото на фалиралата FTX", пише в бележка Шон Фарел, ръководител на стратегията за цифрови активи във Fundstrat Global Advisors LLC.

Разпорежданията на FTX потенциално премахват свръхпредлагането, което предполага, че "интензивният натиск от продажби на GBTC може скоро да отшуми", добави Фарел.

Биткойнът поскъпна с почти 160% през миналата година, надминавайки традиционните активи като акциите, на фона на спекулациите, че ETF-ите ще катализират по-широкото приемане на криптовалутата от институционални и индивидуални инвеститори. От началото на годината токените отстъпват и изостават от световните пазари.

Във вторник по време на азиатската сесия токени като Етер и БНБ се търгуваха без големи промени заедно с биткойн, най-големия цифров актив, който е с около 30 000 долара под рекорда си от времето на пандемията през 2021 г. от почти 69 000 долара.

"Изтичането на активи от GBTC създаде динамика на пазара, която трябва да се нормализира, преди да видим истинско откриване на цените", каза Лия Уолд, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания за цифрови активи Valkyrie Investments.