Ердоган назначава професор по крипто в паричния орган на централната банка

Ердоган сформира нов екип за управление на икономиката, а през юни назначи бившия банкер от Goldman Sachs Group Inc. Хафизе Гайе Еркан за управител на централната банка

12:05 | 23 декември 2023
Автор: Барис Балчи
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган назначи Фатма Озкул, професор, който преподава за криптоактиви и блокчейн технология, в комитета за определяне на лихвените проценти на централната банка.

Озкул, преподавател в университета „Мармара“ в Истанбул, е най-новият член на Комитета по паричната политика на централната банка на Турция, съгласно президентски указ, публикуван рано в събота. Основните изследователски области на професора са счетоводство, финанси и одит, а според профила, публикуван на уебстраницата на университета, тя е водила курсове по теми, включващи блокчейн технология и крипто активи.

След като спечели парламентарните избори през май, Ердоган сформира нов екип за управление на икономиката, а през юни назначи бившия банкер от Goldman Sachs Group Inc. Хафизе Гайе Еркан за управител на централната банка. Банката повиши основните лихвени проценти с 3 400 базисни пункта до 42,5%. Затягането на паричната политика набра скорост, след като през юли Ердоган замени трима членове на MPC (Monetary Policy Committee).

Малко вероятно е назначаването на Озкул да промени курса на настоящата парична политика. Фокусът на работата ѝ напоследък е блокчейн, криптоактиви и тяхното отражение върху финансите. Според профила ѝ през 2022 г. тя публикува книга за счетоводството на криптоактивите.

През 2021 г. централната банка на Турция стартира цифрова платформа за сътрудничество в областта на турските лири, а в края на 2022 г. проведе тестове на трансакции с цифрови лири. Очаква се през следващата година правителството да представи проектозакон за регулиране на криптоактивите.