Управителят на Турската централна банка приканва чужденците да купуват облигации в лири

През по-голямата част от предходното десетилетие чуждестранните инвеститори изтегляха и избягваха деноминираните в лири облигации

17:30 | 16 декември 2023
Автор: Асли Кандемир
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Управителят на централната банка на Турция Хафизе Гайе Еркан заяви, че цикълът на затягане на паричната политика на страната е наближил края си и призова чужденците да инвестират в деноминирани в лири държавни облигации при настоящата благоприятна доходност.

Затегнатата парична политика започна да оказва влияние върху потребителските цени, но едноцифрена инфлация няма да бъде постигната преди 2026 г., заяви Еркан в интервю за вестник Hurriyet в събота.  От назначаването на Еркан през юни централната банка увеличи основния лихвен процент с повече от 30 процентни пункта до 40%.

През по-голямата част от предходното десетилетие чуждестранните инвеститори изтегляха и избягваха деноминираните в лири облигации, тъй като официалните лица в Анкара наложиха редица нестандартни мерки, целящи да възпрат късите продажби на лирата. Финансовият министър Мехмет Шимшек и Еркан, назначени тази година, започнаха да преразглеждат тези политики, като постепенно отменяха регулациите и същевременно повишаваха лихвените проценти, за да се справят с нарастващата инфлация.

"Приблизително по това време догодина ще бъдем в по-умерена среда по отношение на инфлацията и затягането на паричната политика", каза Еркан пред вестника. "Ако трябва да навлязат чуждестранни инвеститори, това трябва да стане сега. Очевидно е, че ако дойдат по-късно, ще има по-ниска възвръщаемост".

През последните четири седмици се наблюдава засилено търсене на държавни облигации от страна на чуждестранни инвеститори, особено от САЩ, каза Еркан.

"Не искаме чуждестранните инвеститори да инвестират чрез суапове, тъй като това не оказва никакво влияние върху резервите", каза Еркан.

Миналия месец Комитетът по парична политика заяви, че цикълът на затягане на паричната политика ще се забави и ще приключи в кратък период от време.

Увеличаването на цените на продукти, включително автомобили, бяла техника и мебели, е намаляло, но в области като транспорта и храните ще отнеме повече време, каза Еркан. В края на ноември годишният темп на инфлация беше 62%. Централната банка предвижда инфлацията в края на годината да бъде 65%, а в края на 2024 г. - 36%.

Инфлацията в образованието и наемите са по-устойчиви, докато недостигът на предлагане влияе върху механизма на ценообразуване при жилищата, каза Еркан, като добави, че усеща и влиянието на високите наеми в Истанбул. Гуверньорът е прекарал две десетилетия в САЩ като изпълнителен директор в топ банки, включително Goldman Sachs Group Inc.  

"Защо Истанбул е по-скъп от Манхатън?", каза тя. "Не можахме да намерим жилище в Истанбул, той е изключително скъп. Настанихме се в къщата на родителите ми и останахме там."