Турция привлича чуждестранни инвеститори след шест години затишие

Чуждестранният интерес може да се увеличи още повече след първото тримесечие на следващата година

08:30 | 8 декември 2023
Автор: Тудже Озсой
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Капиталовите потоци от чужденци към турски акции и облигации ще станат положителни през 2023 г. за първи път от шест години насам благодарение на благоприятните настроения след извършения през юни завой на Турция към по-високи лихвени проценти и по-ортодоксална парична политика. 

По данни на централната банка през миналата седмица чуждестранните инвеститори са закупили нетно 528,6 млн. долара в турски акции и облигации, с което кумулативният приток през тази година е достигнал 1,1 млрд. долара. Последната година, когато чужденците са били нетни купувачи на турски активи, е била през 2017 г. 

Откакто в началото на юни президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган назначи двама бивши банкери от Wall Street за управители на икономиката на страната, чужденците са купили нетно 2,7 млрд. долара в турски акции и облигации. От президентските избори през май досега бенчмарк индексът Borsa Istanbul 100 се повиши със 71% в лири и с 18% в щатски долари, а турските еврооблигации и облигации в лири започнаха да поскъпват оттогава. 


Турция очаква първия годишен приток на чуждестранни инвестиции от 6 години насам. Чуждестранните инвеститори се превърнаха в нетни купувачи на турски акции и облигации

Както министърът на финансите и държавното съкровище Мехмет Шимшек, така и управителят на централната банка Хафизе Гайе Еркан се застъпиха за постепенни промени в неортодоксалните политики. Чуждестранните инвеститори изглеждат по-оптимистично настроени и може би са готови отново да дадат шанс на турските активи, след като години наред неконвенционалната политика доведе до рекордно ниски нива на чуждестранната собственост. 

Капиталовите потоци станаха отрицателни още през 2018 г., когато Ердоган назначи зет си Берат Албайрак за министър на икономиката. Инвеститорите възприеха този ход като подготвящ пътя на президента да упражнява по-силно влияние върху управлението на икономиката. През по-голямата част от този период Ердоган отстояваше неконвенционални политики, които даваха приоритет на растежа за сметка на ценовата стабилност, което предизвика отлив на чуждестранни инвеститори.

Пик на инфлацията
Инфлацията се покачи над 80% през миналата година, тъй като централната банка продължи цикъла на облекчаване, водена от желанието на Ердоган за ниски разходи по заемите. Въпреки че оттогава насам ръстът на цените се забави донякъде, валутните резерви на централната банка също бяха изчерпани, тъй като политиците се опитват да стабилизират лирата.

Общата собственост на чужденци върху турски акции и облигации все още е далеч от това, което беше преди 2018 г., но неотдавнашните притоци предполагат изместване на негативните настроения. 

За Емре Акчакмак от East Capital чуждестранният интерес може да се увеличи след първото тримесечие на следващата година, подхранван от облекчението от общинските избори, началото на туристическия сезон, очакваните инвестиции от страните от Персийския залив и нарастващата вероятност за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв.

По данни на централната банка през тази година до 1 декември входящите потоци в турски облигации и акции възлизат съответно на 213 млн. долара и 884 млн. долара.