В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Доверието в турската парична политика е трудно постижимо - валутният пазар е разбит

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 29.11.2023

14:55 | 29 ноември 2023
Обновен: 15:06 | 29 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

През последните месеци турската валута постоянно губи стойност. Ако лирата продължи да се обезценява с тези темпове, вероятно ще завърши годината на ниво около 29,75 за долар. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

"Липсата на знатичени печалби, дори след мащабното увеличаване на лихвения процент, показва колко разбит е валутният пазар на лирата и демонстрира колко трудно може да се установи доверие в турската парична политика".

След назначаването на новия икономически екип тук, в Турция, през юни централната банка повиши основния си лихвен процент и от тогава той е скочил от 8,5% на 40%, но въпреки този толкова висок лихвен процент реалният лихвен процент все още е дълбоко в отрицателна територия, което прави лирата уязвима, добави Демокан. 

"Турската лира се търгува близо до рекордно ниските нива 28,95 за долар и е втората най-слабо представяща се валута сред конкурентите си на развиващите се пазари до сега през тази година със спад от 35%".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.