Биткойнът остава близо до едномесечен връх, заради ETF-ите и предстоящия "халвинг"

Т. нар. halving - редуциране наполовина - което се случва на четири години, трябва да се осъществи през април

14:00 | 10 февруари 2024
Автор: Илайджа Никълсън-Месмер, Муяо Шен
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Биткойнът се насочва към върха от 49 000 USD, достигнат миналия месец, когато започна търговията с партида спот борсово търгувани фондове в САЩ, подкрепен от признаците за стабилен приток на средства, както и от нарастващото внимание към т.нар. halving, който трябва да се осъществи през април.

Най-големият криптоактив поскъпна с около 5,6% в 13:44 ч. в Ню Йорк в петък, след като се изкачи до 48 187 долара. По-малките токени като Етер, Солана и Кардано също се тласнаха нагоре. Досега биткойнът се е повишил с 12% през тази година, като изпреварва дори така наречените "Великолепната седморка" - технологични акции с мегакапитализация. 

Трейдърите посочиха и Лунната китайска нова година като друг фактор за ръста на цените, като участниците на пазара в Азиатско-тихоокеанския регион се съсредоточиха върху семейните събирания и празненства. По време на едноседмичния празник криптопазарът исторически се сблъсква с по-ниска ликвидност, тъй като регионът е един от най-активните за криптовалутите. Данните от тракера Coinglass показват, че през изминалия ден са ликвидирани само около 110 млн. долара къси позиции в биткойн, тъй като цените продължиха да се покачват.  

Bitcoin 01
Волатилният биткойн надмина световните акции през тази година

На 11 януари девет американски борсово търгувани фонда за спот биткойн дебютираха, докато повече от десетгодишният Grayscale Bitcoin Trust се преобразува в ETF същия ден. Достъпността на ETF-ите обещава да разшири инвеститорската база за токена. Досега новите фондове са привлекли нетно 8 млрд. долара, докато отливът от 6 млрд. долара от фонда Grayscale след преобразуването му сега изглежда губи сила.

"Трейдърите са много по-ентусиазирани, че Биткойн ETF-ите не само изпитват голям приток, но има и доказателства, че там има и ходлери", визирайки дългосрочните притежатели, каза Наим Аслам, главен инвестиционен директор в Zaye Capital Markets. "В допълнение към това събитието "халвинг" (halving) наближава и това създава по-голямо вълнение сред трейдърите, което положително тласка цената нагоре."

Четиригодишното намаляване наполовина съкращава количеството Биткойн, което миньорите получават за работа с енергоемки компютри, които осигуряват сигурността на мрежата чрез решаване на сложни пъзели. Халвингът е ключов за ограничаване на предлагането на Биткойн до 21 млн. токена. При предстоящото събитие възнагражденията намаляват до 3,125 монети на блок от 6,25 монети.

Bitcoin 02
Графиката на главата и раменете на обратната страна на Биткойн сочи към 49 000 долара

Предишните събития за редуциране наполовина "предшестваха силни бичи периоди", твърди екип, включващ DBS Bank Ltd. Главният икономист Таймур Баиг, пише в бележка. "Съществува проста икономическа причина, поради която цените трябва да се повишат. Тъй като възнаграждението за добив намалява, цената на добивната продукция (а именно биткойн) трябва да се увеличи, за да се компенсира и да не предизвика изтегляне на изчислителни ресурси от страна на миньорите", заяви екипът.

Биткойнът остава с около 22 000 долара под рекордно високата стойност, която токена достигна през 2021 г., по време на бичия подем в ерата на пандемията, подхранван от лесно достъпните пари.