Уолър от Фед каза, че доларът ще издържи натиска на крипто

Кристофър Уолър, управител във Фед

17:00 | 16 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

 

Променящата се среда на плащанията, например бързото нарастване на дигиталните валути, може да намали зависимостта от щатския долар. Хората често предполагат, че криптовалутите като биткойн могат да заменят щатския долар като световна резервна валута.

Но по-голямата част от търговията в областта на децентрализираните финанси включва сделки с използване на стейбъл койни, които свързват стойността си едно към едно с щатския долар. Около 99% от капитализацията на пазара на сстейбъл койн е свързана с щатския долар, което означава, че криптоактивите де факто се търгуват в щатски долари. Така че вероятно всяко разширяване на търговията в света на децентрализираните финанси просто ще засили доминиращата роля на долара.

Не очаквам да видя щатския долар да губи статута си на световна резервна валута в скоро време, нито дори да видим значително намаляване на първенството му в търговията и финансите. Неотдавнашните събития, които някои предупреждаваха, че могат да застрашат този статут, ако не друго, то поне го укрепват засега.