Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Халвингът на биткойна може да разочарова много инвеститори

Димитър Пенчев, експерт по криптовалути, Бизнес старт, 11.05.2020

10:38 | 11 май 2020

Очакванията преди халвинга на биткойна бяха цената на криптовалутата да достигне много над 10 хиляди долара. Това не се случи и след халвинга много инвеститори могат да останат разочаровани, защото не са успели да забогатеят за ден. Това каза Димитър Пенчев, експерт по криптовалути, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Пенчев обясни, че по време на халвинга производствената цена на един биткойн, която в момента е между 3 и 4 хиляди долара в зависимост от цената на електроенергията, се повишава с два пъти.

“Така производствената цена за един биткойн ще стане между 7 и 8 хиляди долара”, отбеляза той.

Експертът посочи, че не е оптимистичен към предстоящия по-късно днес халвинг и изрази очаквания за възможни разпродажби на криптовалутата след него. Пенчев обаче добави, че цената на биткойна едва ли ще падне под производствената.

Гостът коментира ситуацията в света на криптовалутите след началото на коронавирусната пандемия.

“Доста от големите хедж фондове споменават вече името на биткойн. На криптовалутата се гледа като възможност за хеджиране, понеже се очаква инфлация заедно с пандемията”.

По отношение на стейбъл койните - криптовалути, които са обвързани с цената на даден актив - Пенчев отбеляза, че остава скептичен.

“Стейбъл койните обезсмислят идеята на криптовалутите, която е да има децентрализирана система. Ако един стейбъл койн следи например цената на долара и е обвързан с нея, то при инфлация, той също ще се обезцени”, обясни експертът.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” може да откриете тук.