Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Остават по-малко от 2 седмици до следващия халвинг на биткойна

Бисер Варчев, водещ, Insider, Николай Костов, изпълнителен директор на ПФБК Асет Мениджмънт, 03.05.20

21:02 | 3 май 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато 21 милиона биткойна бъдат генерирани, мрежата ще спре да ги произвежда, защото количеството им не е безкрайно. Това е сред основните причини биткойнът често да е спряган като „дигитално злато“ – точно както ценния метал, има ограничен брой по света и някой ден всичкото ще бъде добито, заяви Бисер Варчев, водещ на предаването Insider по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че към момента има около 18 милиона биткойна в обрaщение, което е около 85% от общия им брой, но това не означава, че криптовалутата ще достигне лимита си скоро.

"На всеки 210 000 блока се извършва така наречения халвинг. Първо, произвеждането на нови биткойни става по-трудно и второ, размерът на наградата за миньорите от блока намалява наполовина".

Варачев посочи, че исторически погледнато, цената обикновено се повишава след халвинг, но това зависи и от съотношението между предлагането и търсенето.

"Скептиците вярват, че халвингът е вече отразен в ценообразуването, но все пак  няма научен метод, по който това да се докаже. Ако историята се повтори, цените на дигиталната валута ще започнат да се повишават".

Според него повече трейдъри може да започнат да купуват от страх да не изпуснат момента, като по този начин ще стимулират търсенето и в крайна сметка – цената ще се повиши.

Гост коментатор на Insider беше и Николай Костов, изпълнителен директор на ПФБК Асет Мениджмънт, който направи обобщение на пазарната ситуация в момента. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всимки гости на предаването "Insider" може да гледате тук. 

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.