Ледена епоха на криптопазара

Липсваше сериозен интерес към биткойна през миналата година дори когато той се търгуваше за 13 хил. долара

09:40 | 6 април 2020
Обновен: 13:03 | 4 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Борбата на криптовалутите да привличат инвестиции продължава, като се наблюдава буквално замръзване по отношение на набирането на средства и сключване на сделки в световен мащаб. Това става ясно от доклад на PricewaterhouseCoopers LLP, цитиран от Bloomberg.

Както броят на сделките, свързани с криптовалутите, така и стойността им намаляха през миналата година, водени от срив от 76% в стойността на M&A сделките (б.р. сделките по сливания и придобивания) до 451 млн. долара през 2019 г. За сравнение година по-рано M&A пазарът в сферата на криптовалутите беше оценен на 1.9 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg. Размерът на набраните средства пък потъна с 40% до 2.24 млрд. долара.

За криптовалутите отдавна се чертае блестящо бъдеще, но това не се случи миналата година и интересът от страна на инвеститорите беше слаб дори когато най-популярната цифрова валута биткойнът се търгуваше за кратко на около 13 хил. долара.

„Поскъпването на биткойна през второто и третото тримесечие на 2019 г. и интересът към криптовалутите все още не са се материализирани чрез увеличаване на новия капитал в индустрията“, се казва в доклада.

Сделките по сливания и придобивания извън САЩ преобладаваха за първи път миналата година, показват данните на PwC. Азиатско-тихоокеанският регион е източникът на 29% от сделките, Европа, Близкият изток и Африка съставляват 22%, като и двата региона отбелязват увеличение. Делът на САЩ пада до 48% от общия брой сделки спрямо 55% преди година.

Пазарът на криптовалути също ще бъде повлиян от нестабилността в резултат на разпространението на коронавируса и други макроикономически събития през тази година, сочи докладът.

 „Криптоиндустрията не е имунизирана срещу предизвикателствата в глобалната икономика и броят на M&A сделките и тяхната стойност ще бъде засегната през 2020 г.“, става ясно още от анализа на PwC.