Полша предприема действия за укрепване на границите с Беларус и Русия

Варшава обвинява Москва, че води „безмилостна хибридна война“, като прогонва мигрантите през границата към ЕС

13:17 | 30 май 2024
Обновен: 13:22 | 30 май 2024
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полша ще укрепи границата си със съюзника на Русия Беларус още през следващата седмица в отговор на това, което според Варшава е „безмилостна хибридна война“, водена от Москва с цел дестабилизиране на западните ѝ съседи, пише FT.

Доналд Туск, полският министър-председател, който посети границата с Беларус в сряда, обяви повторното въвеждане на буферна зона на границата, за да се спре вкарването на нелегални мигранти в ЕС от Русия.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. Туск превърна засилената гранична сигурност в свой приоритет, като наскоро обеща да похарчи 10 млрд. злоти (2,5 млрд. долара), за да укрепи границите на Полша с Беларус и руския ексклав Калининград и да ги направи „непревземаеми“ за нападение. 

В речта си заедно с Туск министърът на отбраната Владислав Косиняк-Камиш заяви, че Полша ще изпрати повече войници и полицаи на границата, за да отговори на „безмилостната хибридна война“. 

Варшава обвинява Русия и Беларус, че спонсорират нов опит за нелегално вкарване на голям брой мигранти от Африка и Близкия изток в Полша - един от няколкото скорошни хода на Русия и нейния съюзник да изпробват сухопътните и морските ѝ граници с държавите от ЕС, тъй като войната в Украйна продължава.

През 2021 г. ЕС вече обвини Беларус, че води „хибридна война“, като улеснява полетите на мигрантите до Минск, откъдето те биват отвеждани до границите с Полша и балтийските държави и насърчавани да се опитат да влязат в ЕС. Тогавашното правителство на Полша отговори, като изгради 5-метрова ограда по част от границата си с Беларус. 

Туск заяви, че 200-метрова буферна зона може да бъде въведена още следващата седмица по границата с Беларус.

„Имаме работа с организирана, много ефективна на много нива акция за нарушаване на полската граница и опит за дестабилизиране на държавата“, заяви Туск на пресконференция в Дубиче Черкевне, полско село до границата с Беларус. 

Посещението на Туск и Косиняк-Камиш се състоя ден след като полски войник беше намушкан с нож от мигрант, който стоял от другата страна на граничната ограда. Нападението „свидетелства за организирана акция... срещу сигурността на тези, които защитават нашата граница, които се грижат за нашата сигурност“, заяви Косиняк-Камиш. 

Правителството на Туск твърди, че 90 % от мигрантите, заловени наскоро, са имали руски визи. Правителството също така обвини Русия и Беларус за няколко други неотдавнашни инцидента. Миналата седмица Туск съобщи за ареста на девет души, обвинени в подготовка на подкрепяни от Русия саботажни заговори на територията на страната и вероятно в други държави от ЕС, по-специално за палежи.

Полша е и сред шестте държави от НАТО, които планират да разработят „стена от дронове“, за да подпомогнат защитата на границите си с Русия след поредица от провокации, включително опитите на Москва да преначертае морските си граници в Балтийско море.

Проевропейската коалиция на Туск встъпи в длъжност през декември. В навечерието на изборите за Европейски парламент следващия месец Туск също така обръща гръб на опозиционната партия „Право и справедливост“ (ПиС), като обвинява ПиС, че не е успяла да гарантира сигурността на Полша по време на осемгодишното си управление, включително като е позволила на чуждестранни агенти да проникнат в съдебната система на страната. 

Този месец Полша издаде заповед за арест на полски съдия, който е избягал в Минск. Миналата година именно ПиС обвини Туск, че е подставено лице на чужди сили, включително на Русия. Тогавашното правителство на ПиС дори се опита да приеме закон за преследване на Туск и други лица за обслужване на интересите на Русия, което предизвика силен обществен отзвук и помогна на Туск да победи ПиС на националните избори. 

Засилената охрана на границите съживява дебата дали Полша не нарушава задълженията си към ЕС по отношение на онези мигранти, които имат право да търсят убежище, и ги изтласква обратно нелегално, след като пресекат полската граница.

Полските власти отрекоха да има незаконно отблъскване, но група полски неправителствени организации направиха съвместно изявление, за да осъдят продължаващите злоупотреби.

„Министър-председателят Доналд Туск говори за необходимостта от защита на границите, ние не оспорваме това“, заявиха неправителствените организации. „Досегашните действия на службите по границата обаче нямат нищо общо с подготовката за евентуално нападение от изток.“

Полските граничари „удрят беззащитни хора, търсещи убежище, обричайки ги на смъртна опасност от беларуската система“, се казва в изявлението.