Дуда: Свободният свят не може да позволи на Русия да победи в Украйна

Анджей Дуда, президент на Полша

16:15 | 14 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Не бива да допускаме Русия да победи в Украйна. Нека да повторя – свободният свят не бива да позволи на Русия да спечели войната в Украйна.

Защо? Имаме дълъг исторически опит с Русия – били сме окупирани от Русия много пъти. Ние, като Полша, сме преживели много трудни моменти в историята си. Загубили сме много членове на семействата си, които са били убити от Русия по различни поводи.

Днес знаем едно – че руският империализъм е възроден и няма значение какво име носи този империализъм в конкретния момент. Дали ще е царски империализъм, съветски империализъм или империализмът на Путин, който се случва в момента.

Това е все същият руски империализъм, който има същите характеристики - алчен е. Ако трябва да съм откровен – е вид колониален империализъм. Те не търсят далечни страни, които да подчинят и завладеят. Те подчиняват съседните на Русия страни.

По този начин, те разпростират влиянието си, а така изглаждат сферата си на експлоатация на други страни и нации. Днес те искат да го направят с Украйна, но знаем много добре, че ако успеят да спечелят в Украйна, ако осъществят целите си, те ще продължат да нападат.

Ще нападнат други държави, възможно е да са прибалтийските държави, възможно е да е Финландия, може да е Полша или да са други държави, които някога са били част от руската сфера на влияние.

Може би ще се опитат да нападнат в южно или източно направление, но ако те спечелят – ако свободният свят позволи на Путин, ако позволи на Русия да спечели тази война, тогава ще трябва да се справим с друга руска агресия.