Дуда: Нека да повишим разходите за отбрана

Анджей Дуда, президент на Полша

15:30 | 14 март 2024
Преводач: Петя Кушева

Вярвате, че Украйна не може да спечели войната без НАТО и предлагате членовете на НАТО да увеличат вноските си на 3% от своите БВП. Но не успяваме да накараме всеки член на НАТО да плаща 2%. Как ще се постигне това?

Ще трябва да го обсъдим. Разбира се, това е първият момент. Трябва да се даде предложение в даден момент.

Преди две години, веднага след началото на руската агресия срещу Украйна, буквално два дни след това, направих предложение на европейските лидери да изпратим писмо до президента на Европейската комисия да даде на Украйна статут на страна-кандидат за член на ЕС.

Обадих се на конкретни президенти на държави от ЕС. Всички лидери на страните от централна Европа и на балтийските държави казаха: няма проблем. Ще подпишем съвместно писмо до Европейската комисия.

На Запад, обаче, някои от лидерите ми казаха, „Анджей, какво говорите, нямат шанс да бъдат приети в Европейския съюз. Не е подходящият момент. Просто забравете.“

Два-три месеца по-късно говореха друго. Изведнъж всички подкрепиха вратата на Европа да бъде отворена за Украйна и да й се предостави статут на кандидат-член. И това стана след няколко месеца.

Днес ситуацията е може би същата. Някой трябва да предложи и аз го правя. Наскоро в Париж, Европейският съюз постанови, че трябва да се изпратят боеприпаси за Украйна, но повечето страни казаха, че нямат тези производствени възможности, за да ги произведат бързо. Нямаме достатъчна основа за да изпълним всички тези ангажименти, които сме поели, относно бързото преразпределяне на сили и т.н.

Трябва да укрепим сигурността на Европа. Не говоря просто за военна техника. Полша харчи повече от 5% от БВП днес за купуване на огромно количеството оборудване от САЩ.

Купуваме F-35, установки Хаймърс, гранатомети, хеликоптери Апачи, най-модерни танкове Ейбрамс.  Това са огромни поръчки за 50 милиарда долара. Договорите, които изпълняваме днес целят да се гарантира, че Европа започва интензивно производство на амуниции.

Това изисква инвестиции. Нека да повишим разходите за отбрана, за да се уверим, че тези инвестиции могат да се осъществят. Така Европа може да си осигури истинска сигурност, а не само на думи. Реална сигурност, при която има запаси от ракети и достатъчно амуниции за защита на Европа.