Анджей Дуда: Путин ще нападне и други, ако победи Украйна

Анджей Дуда, президент на Полша

16:20 | 13 март 2024
Преводач: Петя Кушева

Ние сме нация, която е била поробвана от Русия няколко пъти. Ако Русия спечели войната в Украйна, тя ще нападне още веднъж. Ще нападне други държави, защото това е възраждане на руския империализъм и той е ненаситен. Ще иска да продължи по-нататък, затова трябва да бъде спрян. Трябва да бъде блокиран и трябва да бъде наказан. И това е най-важната задача, пред която е изправена общността на Запада днес, а тази общност се ръководи от Съединените американски щати.

Г-н президент, по същество Вашето послание е, че ако Конгресът на САЩ не успее да предостави допълнителна подкрепа на Украйна, не само биха могли да навредят на военните усилия на Украйна, но потенциално да навредят на съседите на Украйна като Полша?

Нека повторя още веднъж. Необходимо е да се гарантира, че Русия, че Путин няма да спечели тази война. Той трябва да бъде спрян. А единственият начин, по който днес можем да направим това без да се включваме пряко във войната, без да е необходимо да изпращаме войници да се бият е чрез подкрепа с оборудване, с най-съвършено въоръжение за Украйна и чрез финансова подкрепа за Украйна.  

И днес отправих призив да го вземат предвид, защото това е единственото предварително условие. Казах много ясно и на председателя на Сената, и на председателя на Камарата на представителите, а също и на присъстващите лидери на малцинствата на срещата.

Казах им, че днес Путин може да бъде спрян на ниска цена, защото ще се предоставя само оборудване и пари. Ако трябва да изпращаме войски срещу Русия, ако тя продължи да напада, защото Русия може да иска да разшири още повече империята си, тогава цената ще бъде много висока.