Полша призова ЕС да изгради съвместна система за противовъздушна отбрана

Варшава вече заяви, че иска да се присъедини към т. нар. European Sky Shield Initiative, която в момента включва 21 държави

16:38 | 7 май 2024
Автор: Наталия Ожевска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Полският премиер Доналд Туск призова Европейския съюз да мобилизира най-малко 100 милиарда евро за отбрана и да изгради съвместна система за противовъздушна отбрана, докато блокът се бори с руската агресия.

Говорейки заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Туск във вторник заяви, че дългият дебат относно увеличаването на отбранителната способност на блока трябва да завърши скоро с решение.

„Много пари, похарчени добре и разумно за сигурността на Европа, ще държат войната далеч от границите на Европа за дълго време“, каза Туск на икономическа конференция в южния полски град Катовице. „Може би за постоянно.“

Премиерът на Полша засилва призивите за повече разходи за отбрана, докато войната в Украйна навлиза в третата си година, като силите на Киев са все повече превъзхождани като налични оръжия на бойното поле. Варшава вече заяви, че иска да се присъедини към т. нар. European Sky Shield Initiative, която в момента включва 21 държави.

Коментарите съвпаднаха с редица събития, които подчертаха заплахата. Служители по сигурността в Катовице казаха, че проверката на стаята, където Туск е трябвало да проведе извънредно заседание на кабинета, е открила устройства, които могат да бъдат използвани за подслушване.

Междувременно прокурори започнаха разследване срещу съдия за предполагаем шпионаж, след като той избяга от страната в съседна Беларус, твърдейки, че е бил преследван от правителството на Туск.

Фон дер Лайен каза, че ЕС трябва да „възстанови, попълни и трансформира“ армията си, подкрепяйки призива на Туск за въздушна отбрана. Докато ЕС изпрати милиарди, за да подпомогне военните усилия на Украйна, 27-членният блок се провали в амбициите си да произведе достатъчно боеприпаси, за да помогне на Киев да отблъсне атаката на Русия.

Туск предупреди, че регионът трябва да прекара следващите години в изграждане на военна готовност в достатъчна степен, за да действа като възпиращо средство срещу потенциални врагове. Той също така призова блока да укрепи външната си граница.

„Европейските граници трябва да бъдат защитени, защото те се превърнаха в граници между континента на мира и агресорите, които ни готвят война, също използвайки хибридни методи“, каза Туск.