В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Полският президент: Ако Русия спечели в Украйна, Путин ще нападне други страни

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 13.03.2024 г.

13:17 | 13 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Полският президент Анджей Дуда заяви, че руският президент Владимир Путин ще нападне други държави, ако Кремъл спечели войната си в Украйна, докато се опитваше да убеди САЩ да одобрят допълнителна помощ за Киев. Коментарите на Дуда идват след посещението му в Белия дом заедно с полския министър-председател Доналд Туск в критичен момент от войната в Украйна за отблъскване на руската инвазия. САЩ, Полша и други съюзници на Украйна се опитват да осигурят по-голяма помощ за Киев, тъй като войната продължава вече трета година, а запасите от оръжия на страната намаляват. Това съобщи Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Това, от което Украйна се нуждае днес, е да се увери, че Путин няма да спечели войната“, заяви Дуда във вторник по телевизия Bloomberg. „Ние сме народ, който няколко пъти е бил поробен от Русия. Ако Русия спечели войната в Украйна, тя ще ни нападне още веднъж. Ще нападне и други държави. Ето защо те трябва да бъдат спрени, блокирани и трябва да бъдат наказани“, добави той.

По-рано във вторник Белият дом обяви пакет от 300 млн. долара военна помощ за Украйна - последното усилие на администрацията на Байдън да осигури помощ, след като Конгресът е в задънена улица. Американската помощ е в застой, тъй като републиканците от Камарата на представителите използват искането на Байдън като лост за принуждаване към отстъпки във вътрешния спор относно имиграционната и граничната политика.

Дуда, който по-рано във вторник се срещна с републиканския председател на Камарата на представителите Майк Джонсън, заяви, че е подчертал пред американските представители и сенатори необходимостта да се противодейства на заплахата от страна на Русия.

Посещението на Дуда във Вашингтон бе посветено на 25-годишнината от членството на Полша в НАТО. Полският президент повтори призивите си към членовете на алианса да повишат ангажиментите си за разходи за отбрана. Байдън приветства Полша за това, че изразходва почти 4% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, което е два пъти повече от прага от 2% за членовете на НАТО. Дуда се стреми да повиши този праг за членовете на НАТО на 3%.

В някои чуждестранни столици се наблюдава нарастваща тревога относно бъдещето на военния съюз и в по-широк план - относно ангажимента на САЩ към техните съюзници.

Бившият президент Доналд Тръмп, предполагаемият кандидат на републиканците, заяви, че по време на своето президентство е казал на съюзник от НАТО, че ще позволи на Русия да прави „каквото си поиска“ с държавите, които не изпълняват задълженията на алианса за разходи за отбрана. Тръмп също така е бил яростен критик на продължаването на американската помощ за Украйна.

Защо трябва да носим цялата тежест за тяхната сигурност?“ Дуда отговори на въпроса за коментарите на Тръмп. „Това е разбираемо за мен, а президентът Доналд Тръмп днес се върна към тази тема и казва, че отговорните съюзници плащат 2%. Кой не плаща 2%? Те не са отговорни съюзници.“

Дуда заяви, че се радва на „добро сътрудничество“ с Тръмп, който се насочва към реванш на общите избори срещу Байдън.

Без значение кой е на власт в Полша и кой е на власт в Съединените щати, за нас основата са добрите полско-американски отношения“, каза Дуда.

Ако сме имали споразумение за нещо, с президента Доналд Тръмп, това споразумение винаги е било спазвано. Той разбираше проблемите в нашата част на Европа“, изтъкна още президентът на Полша.

Дуда се прочу с това, че по време на посещението си в Белия дом през 2018 г. поиска от тогавашния президент да създаде постоянна военна база на САЩ, като предложи да я нарече „Форт Тръмп“. Двамата все още поддържат връзка.

Запитан как би убедил членовете на НАТО да увеличат вноските си, Дуда цитира първоначалната съпротива срещу започването на преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз веднага след началото на руската инвазия.

Повече от водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.