Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Инфлацията в Полша се понижава до целевата стойност за първи път от 3 г. насам

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 01.04.2024 г.

12:15 | 1 април 2024
Обновен: 14:39 | 1 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Инфлацията в Полша спадна до целевата стойност на централната банка за първи път от три години през март, въпреки че се очаква отговорните лица да запазят лихвените проценти стабилни поради опасения от възобновяване на растежа на цените по-късно през 2024 г. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Индексът на потребителските цени се повиши с 1,9% този месец на годишна база, слизайки под средносрочната цел на централната банка от 2,5%, показаха данни на Централната статистическа служба. През февруари инфлацията възлезе на 2,8%, а мартенското четене не отговори на нито една от 22-те прогнози в проучване на Bloomberg, чиято средна стойност възлизаше на 2,3%.

Централните банкери заявиха, че се стремят да запазят затегната парична политика въпреки забавянето на растежа на цените, тъй като се очаква по-високите данъци върху храните и премахването на ограниченията за цените на енергията да съживят растежа на цените до няколко месеца.

Рубриката ни отведе и в Гърция, където минималната работна заплата бележи ръст с 50 евро. 

Решението ще влезе в сила от 1 април и облекчава работниците, "без да се отразява на силата на икономиката и конкурентоспособността на предприятията", заяви Мицотакис на заседание на кабинета си в Атина. Целта на правителството е до 2027 г. минималната работна заплата да достигне 950 евро на месец, добави той.

Икономиката на страната отбеляза забележително възстановяване от 2010 г. насам, когато започна гръцката дългова криза. През 2023 г. гръцкият икономически растеж надмина европейските аналози, а рейтинговите компании върнаха на страната статута на инвестиционен рейтинг. Въпреки силното възстановяване гърците се борят с ниските заплати, повишените потребителски цени, повишените разходи за енергия и продължаващата жилищна криза.

Гърция принадлежи към групата европейски държави с национална минимална работна заплата, която е равна или по-малка от 1000 евро на месец, според Евростат. Сред тези държави са България, Кипър, Полша и Румъния.

Източносредиземноморската страна е и сред членовете на Европейския съюз, при които се наблюдава най-нисък средногодишен темп на нарастване на равнището на минималната работна заплата през последното десетилетие, според Евростат.

Целия коментар може да намерите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.