Полша гледа отвъд САЩ за следващата си атомна електроцентрала

Потенциален завой към Франция идва на фона на опитите на премиера Доналд Туск да поправи отношенията с партньорите от ЕС след бурните осем години националистическо управление

13:00 | 24 февруари 2024
Автор: Матей Мартевич и Агнешка Бартечко
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на Полша е готово да разгледа френската Electricite de France SA като кандидат за втория етап от ядрената си програма, след като предишното правителство избра американски компании за изграждането на първите реактори в страната.

Решението за следващата централа и нейното местоположение, което трябва да бъде взето до 2028 г., все още е „отворен въпрос и французите са много заинтересовани от този проект“, каза заместник-министърът на климата Милош Мотика в интервю за Bloomberg.

През 2022 г. Полша избра оферта от Westinghouse Electric Co. и Bechtel Group Inc. за изграждането на първите три реактора в страната. Изборът на американските компании за сделката за 20 милиарда долара изглеждаше естествен, тъй като Варшава се стремеше да засили връзките си с Вашингтон след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Потенциално обръщане към Франция във втория етап от плана идва, когато двумесечната администрация на премиера Доналд Туск се опитва да поправи отношенията с партньорите си от Европейския съюз след бурните осем години националистическо управление.

„Първият проект трябва да бъде реализиран с американската страна, както е договорено“, каза Мотика. „Когато обаче става въпрос за последващи проекти от програмата, включително второто място, въпросът е отворен.“

Френската страна твърди, че нейната технология вече се използва в цяла Европа, включително във Финландия и Обединеното кралство, което улеснява сътрудничеството между двете държави от ЕС, според заместник-министъра. Туск обсъди ядрената енергия с френския президент Еманюел Макрон по време на посещение в Париж миналата седмица.

Енергиен микс

Планираната инвестиция е част от стремежа на Полша да замени остарелите електроцентрали, захранвани с въглища, за да постигне целите на ЕС за климата. Първият проект от 3,75 гигавата трябваше да започне да функционира през 2033 г., но Мотика каза, че спазването на крайния срок ще бъде трудно и обвини предишното правителство за забавянето.

Отделно Полша иска да приеме закон, който ще освободи инвестициите във вятърни паркове на сушата до края на юни. Мотика каза, че планът за намаляване на минималното разрешено разстояние за изграждане на вятърни турбини в близост до жилищни райони може да добави 10 гигавата капацитет за производство на електроенергия до 2030 г.

Всички тези мерки трябва да помогнат на страната да постигне целта възобновяемите източници да представляват 60% от енергийния ѝ микс до края на това десетилетие в сравнение с 50%, търсени от предишното правителство.

След нахлуването в Украйна разходите за електричество в Полша скочиха. Предишното правителство субсидира домакинствата, за да избегне социални вълнения преди парламентарните избори през октомври миналата година.

Текущата програма за енергийни субсидии ще изтече през юни и новата администрация планира да предложи нова версия през март, според Мотика. Финансирането на субсидиите ще се измести от специален данък върху контролираната от държавата Orlen SA и към бюджета. Постепенното премахване на тавана на цените може да струва до 8,5 милиарда злоти до юли 2025 г., каза той.