В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България изпревари Полша по гъстота на ритейл парковете, но ръстът се забавя

Георги Муховски, зам.-мениджър на отдел „Търговски площи“ в Cushman&Wakefield Forton, „В развитие“, 27.02.2024 г.

17:00 | 27 февруари 2024
Автор: Антоанет Василева

Основният катализатор на бързия растеж на търговските паркове в Централна и Източна Европа е пандемията и пост-пандемичната обстановка. У нас ръстът е значителен през изминалата година, но това се дължи основно на фактора, че тръгваме от много ниски нива. Затова и процентите са толкова сериозни сравнение с процента на растеж в региона – в България над 50%, а за региона около 10-11%. Това коментира Георги Муховски, зам.-мениджър на отдел „Търговски площи“ в Cushman&Wakefield Forton в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

„По време на пандемията се видя, че търговските паркове са един от форматите, които не влизат в забраните и търговците могат да оперират, а това подсили интереса на инвеститорите.“

Тенденциите и конюнктурата на тези пазари в региона на Централна и Източна Европа са идентични. Посоката в сектора върви от запад на изток, така че е въпрос на време случващото се на запад да дойде и при нас, смята Муховски.

За миналата година в България над 170 000 кв. м. нови площи са открити на ритейл паркове, а за тази година планът е за около 100 000 нови кв.м. Ако гледаме показателят за насищане, все още сме под средните нива за региона – в България сме около 75 квадрата на 1000 души, докато средните са около 93 квадрата, отбеляза Муховски.

България изпревари Полша по гъстота на ритейл парковете. Един от основните фактори за това е много голямото насищане на молове и търговски центрове в Полша. Друг ключов фактор е климатът в Полша, който влияе на посещенията, имайки предвид, че търговските паркове са открити площи, заяви Муховски.

От гледна точка на инвеститорите един от основните рискове от бързата експанзия на ритейл парковете в нашия регион е свързан с липсата на ноу-хау. На нашия пазар наблюдаваме много дребни инвеститори, които имат един или два ритейл парка – т.е. няма необходимата дълбочина на познания на сегмента. От гледна точка на търговците Муховски изтъкна два риска – единият е от канибализация на съществуващи магазини, а другият е повсеместен проблем – липсата на персонал. За решаване на проблема с липсата на работна ръка се очертава тенденция за дигитализацията, която представлява основен инструмент, оказващ влияние върху ритейл бизнеса в близко бъдеще – избягване на човешкия фактор.

Интересът за изграждане на търговски паркове определено е най-голям към София, но този формат показа, че в България може да се развива и в по-малки населени места. Примери за успешни проекти на ритейл паркове има в Ямбол, Кърджали, Подбалканския път, но най-големите проекти са в столицата, заяви Муховски.

По отношение на това кой има интерес към ритейл проекти Муховски посочи, че модерните инвеститори са прозорливите хора, които виждат тенденцията и хващат вълната. Това са голяма част от инвеститорите в България – съответно има и компании с големи портфолиа от различни проекти.

Според Муховски позитивите на българския пазар за инвеститорите спрямо конкуренцията са географското разположение и липсата на развит ритейл - няма големи молове и големи търговски центрове в голяма част от градовете.

„В ритейл парковете у нас най-често в активна експанзия са discount веригите, магазин за хранителни стоки, който винаги се счита за генератор на трафик. Друг основен генератор са обектите тип „направи си сам“.

Муховски отличи една основна разлика между двата типа търговски площи – в моловете се набляга основно на преживяването на посетителите, докато при ритейл парковете основната концепция е удобството, което дава на посетителите.

„Най-успешните модели са хибридните – съчетанието между off и online търговията. Много от търговците имплементираха модела click and collect – поръчваш онлайн, а взимаш от физически магазин.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.