Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Полша приветства историческа продажба на доларови облигации на стойност $8 млрд.

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 12.03.2024 г.

10:50 | 12 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Полша продаде облигации, деноминирани в долари, на стойност $8 млрд., което според министъра на финансите Анджей Домански е най-голямата дългова емисия в американска валута в историята на страната. Това коментира редакторът Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Държавата продаде пет-, десет- и тридесетгодишни облигации с доходност от 4,79% до 5,58%, се казва в изявление на финансовото министерство късно в понеделник. Според Домански сделката означава, че Полша е финансирала повече от половината от тазгодишните си нужди от бюджетни заеми.

През януари Полша беше сред първите в поредицата от емисии на нововъзникващите пазари с продажбата на облигации, деноминирани в евро, на стойност 3,75 млрд. евро. Преди година, през март, Полша продаде общо 5 млрд. долара 10-годишни доларови облигации с купон 4,875% и 30-годишни облигации с купон 5,5%. 

Полша се радва на икономическо оживление, което според правителството ще помогне за намаляване на бюджетния дефицит, като за укрепване на финансите й са предвидени и нови средства от Европейския съюз. 

Рубриката проследи и новини от Чешката република, където инфлацията се забави повече от очакваното през февруари и достигна целта на централната банка за първи път от повече от пет години насам, подкрепяйки аргументите на управляващите да продължат с бързото облекчаване на паричната политика. 

Потребителските цени се повишиха с 2% спрямо същия месец на миналата година, което е най-бавният темп от декември 2018 г. насам, съобщи статистическата служба в Прага. Показателят беше под прогнозата на централната банка за 2,8% през месеца и изостана от средната оценка в проучване на Bloomberg.

Рязкото забавяне на инфлацията - от пика от 18% през есента на 2022 г. - предоставя възможност на централната банка да намали разходите по заемите, докато управляващите обмислят дали да продължат да ускоряват намаляването на лихвените проценти на заседанието следващата седмица. Банката намали референтната лихва с половин процентен пункт през февруари, след по-малко намаление през декември.  

В Норвегия пък основната инфлация спадна до най-ниското си ниво от 1,5 години насам, което съживи очакванията, че централната банка на страната може да започне да намалява лихвените проценти по-рано от планираното.

Базисната инфлация, която изключва волатилните елементи като енергията, се понижи до 4,9% през миналия месец, което е най-ниското ниво от август 2022 г. насам, според изявление на статистическата служба. Това беше под средната прогноза на анализаторите от 5,3%, докато Norges Bank прогнозираше темп от 5,5%.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.