САЩ одобри помощта за Украйна и забраната на TikTok в Камарата на представителите

Дълго отлаганата помощ за Украйна е от жизненоважно значение за способността на страната да задържи руските сили и да се защити от ракетните атаки, които унищожиха големи електроцентрали и друга инфраструктура

12:00 | 20 април 2024
Обновен: 17:38 | 21 април 2024
Автор: Ерик Уасон, Били Хаус
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън пристига в Капитолия на САЩ. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън пристига в Капитолия на САЩ. Снимка: Bloomberg LP

Камарата на представителите на САЩ придвижи напред дълго отлагания пакет от помощи в размер на 95 млрд. долара за Украйна, Израел и Тайван, което е пробив, сигнализиращ за края на все по-мъчителното чакане за Украйна и съюзниците на САЩ в Европа.
Ключовото процедурно гласуване в петък е сигнал, че финансирането ще надделее в събота, когато Камарата на представителите трябва да гласува законопроекта, който включва и разпоредба, която ще принуди китайската компания майка на платформата за социални медии TikTok да се оттегли или ще бъде забранена в САЩ.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън разчиташе в голяма степен на демократите при гласуването с 316-94 гласа, за да преодолее блокадата на консерваторите в собствената си партия. Повече демократи, отколкото републиканци гласуваха за придвижването на пакета за помощ, като 165 демократи подкрепиха процедурната стъпка. Петдесет и петима републиканци се противопоставиха на Джонсън.

Дълго отлаганата помощ за Украйна е от жизненоважно значение за способността на страната да задържи руските сили и да се защити от ракетните атаки, които унищожиха големи електроцентрали и друга инфраструктура. Без оръжията американски и украински официални лица предупредиха, че Киев няма да може да удържи отбранителните си линии и може да загуби на бойното поле преди края на тази година.

Очаква се Сенатът, който с огромно мнозинство прие подобно законодателство, да гласува през следващите дни. Администрацията на Байдън вече се подготвя да насочи помощта към Украйна бързо след това, заяви американски служител.

"Намираме се в критична точка и колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпо ще става всяко решение на този конфликт, както по отношение на долари, така и на човешки животи", заяви председателят на Камарата на представителите Майкъл Бърджис, републиканец от Тексас, който подкрепи пакета.

Сега Джонсън е изправен пред ответна реакция от страна на твърдолинейните републиканци, която може да застраши лидерската му позиция.

"Аз не се притеснявам. Просто си върша работата", каза Джонсън в петък малко преди гласуването. "Заплахите не ме възпират."

Разгневените консерватори от Камарата на свободата се опитаха да спрат пакета, тъй като той не обвързва помощта за Украйна с промени в граничната политика на САЩ.  Същите консерватори изиграха важна роля в провалянето на компромиса за сигурността на границите, който се появи в Сената по-рано тази година, с аргумента, че е твърде слаб, за да спре рекордния поток от нелегална миграция през границата между САЩ и Мексико.

"Това е официално: Джонсън вече не е председател на Камарата на представителите на ГП", заяви сенатор Ранд Пол, републиканец от Кентъки, в социалната медия X.

Подкрепата на демократите за Джонсън при процедурното гласуване в петък и опозицията на хардлайнерите са едновременно изключително откъсване от традициите на САЩ, при които подобни гласувания, определящи условията на дебатите в пленарна зала, следват партийните линии.

Демократите от малцинството трябваше да направят същото през май, за да приемат мярка за повишаване на тавана на дълга и да предотвратят неплатежоспособност на САЩ.

"Светът ни наблюдава", заяви представителят на демократите Джим Макгавърн. "Демокрацията в Украйна е поставена на карта."

На демократите може да се наложи да помогнат и на Джонсън да спаси работата си.

Републиканецът от Джорджия Марджъри Тейлър Грийн може да предизвика гласуване на предложение за отстраняване на председателя на парламента по всяко време и ще са ѝ необходими само няколко други консерватори, които да я подкрепят, ако демократите се съгласят.  Някои умерени демократи вече обещаха да защитят оратора от подобен опит, като гласуват за отхвърляне на предложението за отстраняването му.

Твърдолинейният републиканец Пол Госар от Аризона обяви малко след гласуването в петък, че ще се присъедини към Грийн и републиканеца Томас Маси, за да поиска отстраняването на Джонсън. 

Поради крехкото мнозинство на републиканците това означава, че Джонсън ще се нуждае от подкрепата поне на някои демократи, за да запази лидерската си позиция. Някои демократи вече заявиха, че ще го подкрепят, а след одобряването на пакета от помощи може да се появят и други.

Пакетът за помощ в размер на 95 млрд. долара съдържа и разпоредби за националната сигурност и санкциите с двупартийна подкрепа. Той също така позволява конфискуването на руски доларови активи, нещо, което според критиците ще отслаби статута на американския долар като световна резервна валута.

Законопроектът предвижда забрана на популярното приложение за социални медии TikTok, ако китайската компания Bytedance не се освободи от него. Крайният срок за това беше удължен в последния план до 360 дни, т.е. доста след изборите в САЩ през ноември. Пакетът задължава да се наложат санкции върху иранския петрол, но не ускорява износа на природен газ поради възраженията на демократите. В него има 9 млрд. долара за хуманитарна помощ, включително за палестинците, поради натиск от страна на демократите. 

Тъй като съдържанието на пакета беше договорено зад кулисите с лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър и Белия дом, се очаква той да премине през Сената въпреки клетвите на консерваторите там да забавят процеса.