САЩ обезпечиха емисия облигации на свободата за $50 млрд. с руски активи

Предложението предвижда да се обединят 280 млрд. долара активи на руската централна банка, които бяха блокирани от страните от Г-7 и Европейския съюз, в дружество със специална цел

14:39 | 22 март 2024
Автор: Алберто Нардели, Дженифър Джейкъбс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според запознати с плана САЩ са предложили на съюзниците си от Групата на седемте да създадат дружество със специална цел, което да емитира облигации на стойност поне 50 млрд. долара, обезпечени с печалбата генерирана от замразените руски държавни активи, и да използва постъпленията в подкрепа на Украйна.

Предложението предвижда да се обединят 280 млрд. долара активи на руската централна банка, които бяха блокирани от страните от Г-7 и Европейския съюз, в дружество със специална цел, чиито печалби ще подкрепят т.нар. облигации на свободата, заявиха източниците, които говориха при условие за анонимност.
Повече от две трети от замразените руски активи са блокирани в ЕС, където те генерират около 3,6 млрд. долара нетна печалба годишно. Постъпленията от бъдещото предлагане на облигации почти ще се равняват на 60 млрд. долара американска помощ, която все още е блокирана в Конгреса.

Западните съюзници изпитват трудности при осигуряването на финансиране за Киев в критичен момент от войната, тъй като украинските войски страдат от недостиг на артилерийски снаряди, а Русия напредва на изток.

Международните облигации на Украйна бяха сред най-печелившите на развиващите се пазари в четвъртък, като доларовите ѝ облигации с падеж през 2026 г. се търгуваха на най-високата стойност от юни 2022 г. насам. Говорителите на Съвета за национална сигурност към Белия дом отказаха коментар.
Дискусиите са на ранен етап и продължават, заяви друг от източниците.

ЕС изпраща на Киев най-много помощи, но САЩ водят по оръжия | Двустранни ангажименти към Украйна, януари 2022 г. - юли 2023 г., по видове

Някои страни от Г-7, включително Германия и Франция, са изразили предпазливост по отношение на новата идея. Според едно от лицата усилията могат да генерират много повече от 50 млрд. долара. Някои държави от ЕС, включително Естония, призоваха съюзниците си да бъдат по-смели и направо да изземат активите.

По-рано Г-7 заяви, че активите ще останат замразени, докато Русия не се съгласи да плати на Украйна за нанесените щети.

През последните месеци съюзниците от Г-7 обсъдиха няколко варианта за това как да се възползват от замразените активи - от използването на парите като обезпечение за повишаване на дълга до издаването на гаранции срещу замразените средства. Но те остават в противоречие поради нежеланието на Европа да направи нещо, което може да се възприеме като ефективно изземване на активите. Проблемът е, че това може да доведе до правни предизвикателства, да изложи на риск стабилността на еврото и да се сблъска с ответни мерки от страна на Москва.

Засега лидерите на ЕС се доближават до споразумение за използване на приходите от блокираните активи, за да се подпомогне финансирането на военните нужди на Украйна. Съгласно представените тази седмица планове по-голямата част от допълнителната печалба, която се държи предимно чрез базираната в Белгия клирингова къща Euroclear, ще бъде прехвърлена към Европейския механизъм за мир - механизъм, използван предимно за възстановяване на правителствата за военни покупки, предназначени за Украйна, а по-малка част - към механизма за Украйна на редовния бюджет на ЕС.

Аргументът на САЩ е да се разработи вариант, който да увеличи максимално приходите, генерирани от замразените активи, и да предвиди стойността на допълнителната печалби, за да получи Украйна по-голяма подкрепа, според лицата.

Съюзниците и преди са били в противоречие относно това как най-добре да санкционират Русия, включително през декември 2022 г., когато администрацията на Байдън убеди страните от ЕС да подкрепят ограничение на цените на руския петрол, след като блокът вече беше приел по-строги ограничения за обслужването на нефта.

Президентът Джо Байдън е казал на съюзниците, че иска да постигне напредък по плана за използване на активите до срещата на върха на Г-7 в Италия през юни, съобщи по-рано Bloomberg.