Байдън заяви, че Путин е "готов за скок", тъй като помощта за Украйна пресъхва

Коментарите на президента дойдоха часове след като Сенатът гласува да блокира двупартийно споразумение за гранична сигурност и имиграция, което щеше да отключи над 60 млрд. долара американска помощ за Украйна

07:23 | 8 февруари 2024
Обновен: 07:27 | 8 февруари 2024
Автор: Дженифър Джейкъбс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази загриженост пред дарители, че съюзниците на Украйна се отдръпват от подкрепата си за страната в критичен момент от войната за отблъскване на руската инвазия.

Байдън заяви по време на събиране на средства в Ню Йорк в сряда, че руският президент Владимир Путин "е готов за скок" ('Balls of His Heels")*, като употреби класически израз от бокса. 

"И какво правим ние? Отстъпваме назад?", добави Байдън. 

Коментарите на президента дойдоха часове след като Сенатът гласува да блокира двупартийно споразумение за гранична сигурност и имиграция, което щеше да отключи над 60 млрд. долара американска помощ за Украйна. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който е кандидат за лидер на Голямата народна партия, призова републиканците в Конгреса да отхвърлят сделката.

Законодателите преговарят за намаляване на пакета, който ще премахне разпоредбите за имиграцията и ще включва помощ за Украйна и други приоритети на националната сигурност на САЩ, но този подход среща съпротива в контролираната от републиканците Камара на представителите.

Байдън предупреди, че Украйна се намира в критична точка на войната, тъй като запасите от боеприпаси и оръжия в страната намаляват, а боевете се очаква да се засилят тази пролет.

"На Съединените щати се гледа като на - ние сме основната нация", каза Байдън в сряда. "Ако Съединените щати се оттеглят от събитията, какво ще се случи." (...) "Какво ще се случи тогава в Близкия изток", продължи Байдън. "Тайванският проток? Какво ще се случи в Азия? Какво ще се случи с Украйна?"

В петък президентът ще посрещне германския канцлер Олаф Шолц в Белия дом, където се очаква двамата лидери да обсъдят допълнителна подкрепа за Киев. Междувременно в началото на седмицата Путин застана пред бившия водещ на "Фокс нюз" Тъкър Карлсън за интервю, в което се очаква да ухажва допълнително американските консерватори, скептично настроени към предоставянето на помощ на Украйна.

Байдън говори по време на благотворителна вечер, организирана от главния изпълнителен директор на Willett Advisors LLC Стив Ратнър, като сред присъстващите беше и актьорът Робърт де Ниро. 

Фирмата на Ратнър Willett Advisors инвестира личните и филантропските активи на Майкъл Блумбърг. Bloomberg е основател и мажоритарен собственик на Bloomberg LP, компанията майка на Bloomberg News.

------------

*'Balls of His Heels" е класическата стойка в бокса, при която тежестта е леко напред и позволява на боксьора да се движи във всяка посока по-лесно, отколкото ако тежестта е по-назад. Поставянето на пети е точно обратното и затруднява маневрите.