Германия изготвя план с Великобритания и Франция за ракети за Украйна

Подкрепа на Европа за Украйна е разпокъсана. Липсата на единство идва в неудобен момент, тъй като се засилва безпокойството, че международната подкрепа за Украйна намалява, а финансирането от САЩ и ЕС в размер на над 100 млрд. долара е спряно поради политически спорове

09:29 | 26 януари 2024
Автор: Арне Делфс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия преговаря за разменна сделка, според която ще достави крилати ракети с голям обсег на Великобритания и Франция, за да могат те да въоръжат Украйна със свои версии на оръжията.

Канцлерът Олаф Шолц се противопоставя на изпращането на германските бункерни ракети "Таурус" директно на правителството в Киев, тъй като се опасява, че ракетите - които могат да поразяват цели на разстояние над 500 км - могат да бъдат използвани за нападение срещу Москва. Доставянето им на Великобритания и Франция би означавало, че те биха могли да изпратят повече от своите подобни ракети Storm Shadow и Scalp, които имат по-малък обсег от около 250 километра.

Според запознат със сделката, за която първо съобщиха германската информационна агенция ДПА и вестник "Ханделсблат", разговорите продължават. Все още има редица технически и логистични проблеми, които трябва да бъдат изгладени, добави лицето, което помоли да не бъде идентифицирано, тъй като обсъжда поверително планиране.

Говорителите на германското министерство на отбраната отказаха коментар. Министерството на отбраната на Обединеното кралство нито отрече, нито потвърди плана. "Обединеното кралство и нашите партньори, включително Германия, продължават да работят заедно, за да оборудват Украйна по възможно най-добрия начин, за да защити суверенната си територия", заяви говорител на министерството. Френското министерство на отбраната не отговори веднага на молбата за коментар.

През последните седмици Шолц многократно призова европейските съюзници да изпратят повече оръжия на Украйна, като се аргументира, че Германия е допринесла за повече от половината от цялата военна помощ, идваща от ЕС.

"Доста съм раздразнен от това, че постоянно трябва да се сблъсквам с критики в Германия, че правителството прави твърде малко и е твърде нерешително", заяви Шолц в сряда в интервю за седмичника Die Zeit. "Въпреки това ние правим повече от всички останали държави от ЕС, много повече", добави той.

U
Разпокъсаната подкрепа на Европа за Украйна. Най-големите държави в ЕС изостават от Прибалтика като дял от икономиките си

Липсата на единство идва в неудобен момент, тъй като се засилва безпокойството, че международната подкрепа за Украйна намалява, а финансирането от САЩ и ЕС в размер на над 100 млрд. долара е спряно поради политически спорове.

Маркус Фабер, член на комисията по отбрана в долната камара на германския парламент от управляващата партия "Свободни демократи", разкритикува съобщеното споразумение за размяна, като го нарече "само второто най-добро решение за Украйна".

""Taurus" е по-точен, а обхватът му дава на пилотите, с които разговарях, сигурност срещу противовъздушната отбрана на окупационните сили", заяви Фабер в публикация в социалната медийна платформа X.

Taurus се произвежда от MBDA Deutschland GmbH и шведската SAAB AB. MBDA произвежда също Storm Shadow и Scalp.