Предстои изпитание за плана на ЕС за ползване на 3 млрд. евро от руските фондове

Идната седмица предстои обсъждане на спорното предложение за използване на печалбите, генерирани от замразените активи на руската централна банка

09:30 | 15 март 2024
Автор: Хорхе Валеро, Алберто Нардели, Любов Пронина
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Планът на Европейския съюз за използване на печалбите, генерирани от замразените активи на руската централна банка, ще се сблъска със съпротива следващата седмица, когато лидерите на блока ще обсъдят спорното предложение.

Според запознати с дискусиите по предложението някои държави членки се отнасят предпазливо към плана, особено към идеята в последния момент приходите да бъдат използвани за закупуване на оръжия за украинската армия. 

Очаква се още на 15 март Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, да представи проект за следващите стъпки за прехвърляне на печалбите в бюджета на блока. Този план ще бъде обсъден на среща на върха в Брюксел на 21-22 март, според проект на заключенията, видян от Bloomberg.

Западните държави са замразили около 260 млрд. евро (284 млрд. долара) в ценни книжа и парични средства, като повече от две трети от тях са в Европейския съюз. ЕС очаква да генерира около 3 млрд. евро годишно от тези замразени активи, заявиха други служители, които говориха при условие за анонимност.

"Разполагаме с правната яснота и условията, които позволяват използването на тези приходи за подпомагане на Украйна", заяви във вторник ръководителят на търговския отдел на ЕС Валдис Домбровскис. "Напълно сме решени да продължим със следващата стъпка: да позволим пренасочването на тези приходи към бюджета на ЕС в полза на Украйна."


ЕС изпраща на Киев най-много помощи, но САЩ са начело по отношение на оръжията. Двустранни ангажименти към Украйна, януари 2022 г. - юли 2023 г., по видове

Държави, сред които Ирландия, Малта и Люксембург, заявиха, че планът - по-специално намерението средствата да се използват за закупуване на оръжия - заслужава по-задълбочен анализ, казаха запознати. Унгария подчерта, че приходите трябва да бъдат разпределени за възстановяването на Украйна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за първи път предложи идеята средствата да се използват за закупуване на военно оборудване миналия месец. След това комисията е обсъдила предложението с държавите членки миналата седмица. 

По-голямата част от активите на руската централна банка се държат в базираната в Брюксел клирингова къща Euroclear, която инвестира тези пари, които могат да спечелят до 2027 г. 15-20 млрд. евро, каза един от хората. Белгия прилага 25% корпоративен данък върху печалбата, като тази година тя може да спечели 1,7 млрд. евро.  

Западните съюзници като цяло са съгласни, че замразените руски средства трябва да останат недостъпни за Москва, освен ако тя не се ангажира да помогне за възстановяването на Украйна. Но те не са на едно мнение по въпроса дали е законно да се конфискуват активите - така че предизвикателството пред ЕС е да изтръгне средствата, без да ги изчерпва.

Франция и Германия, както и Европейската централна банка, изразиха най-голяма предпазливост. Те се притесняват от ответни действия на Русия, насочени към европейските активи там, а също и от въздействието върху финансовата стабилност и статута на еврото като резервна валута, съобщи по-рано агенция Bloomberg.