Русия посочи посредник за размяна на замразени активи с чужденци

Базираната във Воронеж брокерска компания Investitsionnaya Palata LLC, която не е подложена на санкции, ще събира оферти от руски инвеститори, желаещи да обменят акции, които притежават в чужбина, срещу парични средства

19:30 | 11 март 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия назначи брокер, който да извършва размяна на активи между руски и чуждестранни инвеститори, попаднали под ударите на международните санкции, наложени след инвазията в Украйна.

Базираната във Воронеж брокерска компания Investitsionnaya Palata LLC, която не е подложена на санкции, ще събира оферти от руски инвеститори, желаещи да обменят акции, които притежават в чужбина, срещу парични средства, които нерезиденти държат в т.нар. сметки C в Русия, според изявления на Министерството на финансите и компанията.

Договорените суапове се очаква да бъдат уредени до 29 юли според изявлението на Investitsionnaya Palata. Тя засяга само ценни книжа, регистрирани в руския Национален депозитар за разплащания, а максималният лимит за всяка сделка е определен на 100 000 рубли (1100 щатски долара).

Скоро след началото на войната през февруари 2022 г. Русия блокира сметките на нерезиденти от държави, които смята за "неприятелски". Тези сметки съдържаха повече от 280 млрд. рубли към началото на ноември 2022 г., съобщи информационната служба Интерфакс, като се позова на Банката на Русия.

Оттогава централната банка не е оповестявала размера на замразените активи, въпреки че през юни миналата година Интерфакс съобщи, че общата сума е нараснала до близо 600 млрд. рубли до края на 2022 г., като се позова на лица, които не е идентифицирала. Управителят на централната банка Елвира Набиулина заяви през февруари, че средствата постепенно са се натрупвали в сметки C, главно чрез плащания на дивиденти, купони и дълг по облигации.

През декември Банката на Русия създаде механизъм, който дава възможност на руските инвеститори да продават замразени чуждестранни ценни книжа на нерезиденти, като използват пари от сметките си в C, след указ на президента Владимир Путин.

Руската инвестиционна компания "Финам" оценява стойността на активите, които могат да бъдат разменени, на 80-100 млрд. рубли. "Броят на инвеститорите, които чакат възможност да обменят блокираните си активи, се измерва в десетки хиляди", заяви Дмитрий Леснов, ръководител на отдела за обслужване на клиенти във Finam. Предложената размяна изглежда възможна за осъществяване, но много ще зависи от търсенето от страна на чуждестранните инвеститори, като може да се наложи те да получат разрешение от регулаторните органи, каза той.

До 8 май руските частни инвеститори ще могат да подават оферти за продажба на над 3 500 борсово търгувани акции. Според брокерската компания списъкът включва имена като Procter & Gamble, General Motors, UBS, Apple и ExxonMobil. Еврооблигациите, акциите и депозитарните разписки на руски компании, регистрирани в чужбина, няма да бъдат част от размяната.

Investitsionnaya Palata заяви, че след това ще обедини ценните книжа и ще ги раздели на лотове със сходен състав и стойност, преди да започне да събира оферти от чуждестранни инвеститори до 5 юли за замяна на акциите срещу парите им, блокирани в Русия.

Активите, които не са продадени, ще бъдат върнати на руските им собственици, а неизползваните средства на нерезидентите ще останат в техните сметки C в Русия.

Основаната през 1993 г. Investitsionnaya Palata съобщи, че към 1 януари тази година е съхранявала активи на клиенти на стойност над 120 млрд. рубли.